wegetariańskie burgery z pieczarkami

16.1.18

Grzybowych inspiracji ciąg dalszy. Burgery z portobello chodziły już za mną jakiś czas, bo ta większa i ciemniejsza kuzynka zwykłej pieczarki jest wprost idealnym zamiennikiem kotleta. Ma odpowiednią wielkość, kształt i wyrazisty smak. Z wielu przepisów, które można znaleźć w sieci, do gustu przypadł mi ten z Jadłonomii, w którym grzyby smaruje się sosem sojowym i piecze w piekarniku. Zdecydowanie tak przygotowane burgery wypadają doskonale. Pasta z ciecierzycy z nutą wasabi też była miłym dodatkiem... Jednym słowem: polecam!


Burgery z portobello i pastą z ciecierzycy
(4 burgery)
  • 4 kapelusze dużych pieczarek portobello
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz i sól
  • 4 okrągłe bułeczki do burgerów lub inne ulubione
  • garść ulubionej sałaty
  • mała czerwona cebula
  • 1 pomidor malinowy
  • pasta: mała puszka ciecierzycy, garść uprażonych pestek słonecznika 4-5 łyżek oliwy, 1-2 łyżeczki musztardy wasabi, odrobina soku z cytryny
Pieczarki umyć, osuszyć, usunąć nóżki, a wierzch delikatnie naciąć w kratkę. Następnie, za pomocą pędzelka posmarować kapelusze sosem sojowym z obu stron, oprószyć pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.
Przygotować pastę: wypłukać dokładnie ciecierzycę, następnie wymieszać w misce z pozostałymi składnikami i zmiksować blenderem na pastę. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Pieczarki rozłożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i piec ok 10 minut na najwyższej półce piekarnika. Bułki przeciąć na pół, ułożyć obok pieczarek i piec kolejne 5 minut.
Gorąc spód bułki posmarować pastą, następnie położyć sałatę pomidora, cebulę, oprószyć niewielką ilością soli i pieprzu, położyć pieczarkę oraz wierzchem bułki, posmarowanym pastą. Jeść od razu, bo szybko stygnie. Smacznego!

Zobacz także

3 komentarze

  1. uou :) jakoś nigdy nie pomyślałam, by użyć całego kapelusza jako burgera. Muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają mistrzowsko! Obiad albo kolacja idealna :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki! Bardzo polecam, szczególnie takie chwilę marynowane w sosie sojowym...

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.