łosoś pieczony z warzywami
25.1.18
Dziś dla odmiany będzie coś zdrowego, czyli łosoś pieczony z warzywami. Poza tym, że zdrowy ma inne zalety - szybko się go robi, nie brudzi wielu naczyń, więc mało jest sprzątania oraz dogrzewa piekarnikiem mieszkanie, co w zimie jest nie do przecenienia. Warzywa oczywiście można stosować wymiennie, co kto lubi - ważne żeby dochodziły w podobnym czasie (czyli nie jakieś bardzo twarde).
Łosoś pieczony z warzywami
(na 2 osoby)
- 2 filety z łososia bez skóry (każdy ok 200-250g, nie mogą być zbyt cienkie, bo łosoś się rozgotuje)
- pesto do łososia: duża garść listków świeżej pietruszki, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy, sok z 1/2 małej cytryny, sól, pieprz
- 1 cukinia
- 1 nieduży bakłażan
- 4 duże pieczarki
- garść pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- oliwa
Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę wyłożyć folią. Łososia umyć i osuszyć.
W moździerzu utrzeć posiekany czosnek, podarte listki pietruszki, oliwę sok z cytryny i przyprawy. Można też zmiksować blenderem. Łososia posmarować z obu stron pastą i odstawić na blachę.
Cukinię, bakłażana i pieczarki pokroić w kostkę podobnej wielkości, następnie wymieszać z oliwą i przyprawami i rozłożyć na blasze obok łososia (w miarę równomiernie). Piec ok 25-30min, aż warzywa zmiękną i lekko się zrumienią. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe (można też je upiec razem z pozostałymi warzywami, ale ja wolę tak) i podawać od razu. Smacznego!
1 komentarze
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń