gruzińskie roladki z bakłażana

8.10.19

W Gruzji mnie jeszcze (niestety!) nie było, ale te roladki to moja ukochana gruzińska przystawka. To że mam słabość to roladek z bakłażana już wiadomo - numer jeden są te z pewnej kreteńskiej tawerny, które już gościły na blogu. Ale gruzińskie są na bliskim drugim miejscu :) Gorąco polecam!


Gruzińskie roladki z bakłażana
  • 1 duży bakłażan
  • 1 szklanka orzechów włoskich (warto zadbać o pozbycie się pozostałości skorupek)
  • 1/4 szklanki wody
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól, pieprz
  • garść świeżej posiekanej kolendry do środka plus liście do przybrania
  • oliwa do posmarowania bakłażana
  • garść pestek granata
Bakłażana umyć, osuszyć i pokroić w cienkie, długie plastry (najlepiej do tego nadaje się mandolina). Plastry posmarować z obu stron oliwą i oprószyć nieco solą i pieprzem, następnie grillować na patelni grillowej (można też podsmażyć na zwyklej patelni w niewielkiej ilości tłuszczu) z obu stron.
W międzyczasie zmiksować orzechy, posiekany czosnek, kolendrę i przyprawy na małych obrotach stopniowo dodając wodę, aż do uzyskania pasty.
Na każdy plaster bakłażana nakładać łyżeczkę pasty, rozsmarować i zwinąć w roladkę. Jeśli zostanie trochę pasty, można też roladki posmarować nieco z wierzchu. Na koniec posypać kolendrą i pestkami granata. Smacznego!


Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.