zupa mleczna z lanymi kluskami

9.4.20

Dla jednych koszmar z dzieciństwa, dla innych najlepszy comfort food: zupa mleczna. Ja tam lubię, choć rzadko sama robię. Ale gdy wpadły nam dary losu pod postacią świeżego mleka, które trzeba było szybko zużyć, zupa mleczna była na szczycie naszej listy "to do". W mojej rodzinie istnieje jedyna prawilna wersja - z lanymi kluseczkami i jeszcze nie doszłam do mistrzostwa mojej Rodzicielki (cały cymes polega na tym, żeby ciasto była nie za rzadkie i nie za gęste - kluski mają być wyraziste, ale leciutkie), ale Luby był szalenie zadowolony ;)


Zupa mleczna z lanymi kluskami
  • 1l mleka
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • Na lane kluski: 1 jajko, mąka pszenna (ok 2-4 łyżki mniej więcej)
Mleko zagotować, dodać masło i sól. W miseczce rozkłócić jajko, następnie dodawać mąkę do uzyskania właściwej konsystencji ciasta (nie za gęste, nie za rzadkie ;)). Gotowe ciasto wlewać z pomocą łyżki do gotującej się zupy. Smacznego!



Zobacz także

5 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.