pieczony kalafior

23.4.20

Dziś propozycja na lunch z rodzaju "łatwe, (relatywnie) szybkie i przyjemne", czyli pieczony kalafior. Jeśli chcemy, żeby miał niego bliskowschodniego aromatu - dodajemy kumin, jak nie - pomijamy. Zasadniczo jeśli tylko jadasz kalafiory, to przepis dla ciebie ;)

Pieczony kalafior
(na 2 osoby)
  • 1 kalafior (lepszy mniejszy niż większy)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 5 łyżek oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • opcjonalnie 2-3 łyżeczki masła
  • dodatki: u mnie pomidorki i szczypiorek
Piekarnik nagrzać do 190 st C. Kalafior obrać, umyć i wykroić głąb (na tyle żeby kalafior się nie rozpadł). Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do miseczki. Następnie dodać przyprawy, olej  i dokładnie wymieszać.  Mieszaniną posmarować kalafior.
Następnie kalafior przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić sokiem z cytryny, a na dno wlać 1/4 szklankę wody. Można przykryć lekko folią i piec - w zależności od wielkości i wieku kalafiora - ok 40-80 min . Przed końcem pieczenia wyłożyć nań masło (jeśli używacie) i zapiekać aż się zrumieni. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.