rabarbar w wersji obiadowej

20.5.11

Bardzo pasował mi w wypiekach rabarbar doprawiony na ostro (imbirem, cynamonem, pieprzem), zatem postanowiłam wykorzystać go jako dodatek do mięsa. Wypadł w tej roli wyśmienicie. Jako mięso wystąpiła wątróbka drobiowa, która bardzo lubi kwaskowe dodatki. Do tego szparagi i wiosenny obiad jak marzenie ;)



Wątróbka z sosem z rabarbaru
(na 2 osoby)
  • ok 350-400g wątróbki kurzej
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz, olej do smażenia
Sos:
  • 2 łyżki masła
  • ok 150-180 g rabarbaru
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • imbir, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1/3 szklanki wody
lub

Wątróbkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon, posolić i popieprzyć. Cebulę posiekać. Rabarbar umyć i pokroić na ok 1 cm kawałki.
W rondelku roztopić masło, a na patelni olej. Na masło wrzucić rabarbar, dodać cukier i trochę wody. Gotować aż część rabarbaru się rozpadnie. Doprawić. do smaku. W tym samym czasie smażyć wątróbkę i cebulę na średnim ogniu, aż lekko zbrązowieją. Jeśli używacie chutneya, to należy dodać dwie-trzy łyżki pod koniec smażenia i dusić 2-3 minuty. Resztę podać do gotowej wątróbki.
Do wątróbki z rabarbarem pasować będą ziemniaki z wody albo inne warzywo (szparagi gorąco polecam).
Wątróbka z chutneyem rabarbarowym, 2017

Zobacz także

4 komentarze

  1. rabarbar do mięsa, to genialny dodatek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. goh, też tak uważam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze takiego połaczęnia nie widziałam. Odważnie i z pewnością smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie, świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.