kwiaty cukinii z serem ricotta
23.6.12
Czas na pierwszy kwiatowy przepis. Kwiaty cukinii najczęsciej są smażone w cieście, ale ja miałam ochotę na coś lżejszego. Więc zamiast je usmażyć - upiekłam, skropiwszy wcześniej oliwą czosnkową i nadziawszy serkiem ricotta z ziołami i czosnkiem. Wyszła z tego bardzo fajna, letnia przekąska.
Kwiaty cukinii nadziewane serem ricotta z ziołami
(na 4 osoby, jako przekąska)
- 8 kwiatów cukinii (można użyć żeńskich, z małymi cukiniami lub męskich na szypułce - wtedy należy zmniejszyć czas pieczenia)
- 2 pełnej łyżki sera ricotta
- 1 jajko
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka listków mięty i bazylii
- 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
- sól, pieprz
- oliwa do posmarowania naczynia i skropienia kwiatów
- ewentualnie mozzarella do posypania cukinii
Kwiaty delikatnie opłukać i osuszyć, usunąć pręcik. Listki ziół umyć, osuszyć i pociąć na paseczki. Czosnek obrać i zmiażdżyć. W miseczce wymieszać ser, posiekane listki mięty, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz do smaku. Następnie dodać jajko i ponownie dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Serek przełożyć do szprycy. Kwiaty delikatnie rozchylić i napełnić nadzieniem za pomocy szprycy. Gdy już mamy wszystkie wypełnione kwiaty, skrapiamy wierzch oliwą czosnkową i posypujemy startą mozzarellą. Piec ok 15min, aż mozzarella się rozpuści, a cukinie (jeśli pieczemy z cukiniami) zmiękną. Smacznego!
0 komentarze