cukinia w kremowym sosie
20.6.12
Pewnie nie tylko ja tak mam, że oglądając piękne zdjęcia smakowitych potraw, od razu sama chcę je przygotować. Dziś wpadły mi w oko piękne fotki makaronu z cukinią i szparagami na Kwestii Smaku, a ponieważ zamierzałam dziś i tak skonsumować zalegającą w lodówce cukinię, to padło na ten przepis.
Nie miałam szparagów i szafranu, więc moja wersja jest bardziej przaśna, ale nadal bardzo smaczna.
Makaron z cukinią w kremowym sosie z serka mascarpone
(na 2 osoby)
- 2 niewielkie cukinie (u mnie jedna żółta i jedna zielona)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- świeży tymianek
- sól, pieprz, trochę płatków chili
- makaron (u mnie farfalle, mogą być świderki lub penne)
Sos:
- 2 łyżki mleka
- 1 żółtko
- 2 pełne łyżki serka mascarpone
- ew. woda z makaronu do rozrzedzenia
Przygotować sos: w miseczce wymieszać żółtko, mascarpone i mleko. Wstawić wodę i ugotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.
Cukinie umyć i pociąć na cienkie plasterki. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy i zeszklić cebulę oraz czosnek. Następnie dodać cukinię, lekko posolić i dodać część tymianku, po czym dusić kilka minut aż zmięknie. Doprawić pieprzem i papryką.
Do sosu dodać kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu (jeżeli jest zbyt gęsty) i dokładnie wymieszać. Dodać odcedzony makaron do cukinii i zdjąć patelnię z ognia i szybko dodać sos a następnie, wymieszać całość (sos powinien się zagęścić). Posypać resztą tymianku i podawać.
A na koniec fotka poglądowa z dzisiejszych zakupów u Pana Ziółko. Tak, tak już niedługo przepis na sałatkę z kwiatami nasturcji, nadziewane kwiaty cukinii, czy co tam z tego jeszcze przyrządzę...
3 komentarze
absolutnie uwielbiam makaron z cukinią pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, a że uwielbiam makaron z różnymi dodatkami i jestem w trakcie poszukiwania mojego ulubionego wykorzystam Twój pomysł na kolację ;)
OdpowiedzUsuńach, uwielbiam cukinię, a tym bardziej w towarzystwie makaronu, tyle, że ja zazwyczaj łączę ją z sosem pomidorowo-serowym. Chętnie wypróbuję Twoją wersję! :)
OdpowiedzUsuńkulinarna-mania.blogspot.com