sałatka z płatkami nasturcji
24.6.12
Kolejny przepis kwiatowy, tym razem z nasturcją. Gdy szukałam w sieci inspiracji do wykorzystania nasturcji, stwierdziłam, że większość osób dodaje ją do sałatek z owocami, kierując się chyba słodkim zapachem i kolorem. Ja postanowiłam iść za smakiem, który u nasturcji jest wyraźny, podobny do rzeżuchy. I tak powstała chrupiąca i dość ostra sałatka z kalafiorem, rzodkiewką i sosem czosnkowym. Dodatkowym atutem tej sałatki, jest jej fenomenalna kolorystyka. Gorąco polecam!
Pikantna sałatka z kalafiora, rzodkiewek i kwiatów nasturcji
- 1 mały kalafior fioletowy
- 5-6 rzodkiewek
- garść rukoli
- 4-5 kwiatów nasturcji
- sos: 3 łyżki jogurtu, 2 łyżki śmietany, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz
Przygotować sos: wymieszać jogurt ze śmietaną, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i przyprawy, ponownie wymieszać.
Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki. Rzodkiewki umyć, odciąć końce i pokroić w półplasterki.Rukolę umyć i osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, jeśli jest taka potrzeba. Wszystkie warzywa wymieszać w misce. Na koniec dodać sos i porwane płatki nasturcji. Wymieszać, podawać z ciemnym pieczywem.
1 komentarze
O nie jadłam takiej , a wygląda ślicznie :)
OdpowiedzUsuń