sałatka z pieczonymi marchewkami, pęczakiem i kozim serem

30.7.15

Postanowiłam wreszcie wziąć się na poważnie za stosik książek kucharskich i ponadrabiać zaległości. Pierwsza zaległość jest bardzo stara, bo The Smitten Kitchen Cookbook Deb Perlman dostałam w prezencie na ostatnią Wigilię. Oczywiście, pozycję tę już nie raz przejrzałam - bardzo lubię osobiste historyjki Autorki, opowieści o życiu w  Nowym Jorku, piękne zdjęcia... Ale w końcu postanowiłam ugotować coś z tej książki - a wszystko przez to, że kupiłam u Pana Ziółko piękne kolorowe marchewki i szukałam pomysłu na nie. Znalazłam go właśnie w The Smitten Kitchen Cookbook. Fantastyczna letnia sałatka z pieczonymi marchewkami (w oryginale również z pasternakiem), pęczakiem i miodowym dressingiem z pikantną nutą harissy - idealnie pasuje do mięsa (u nas pierś kurczaka marynowana w sosie balsamicznym) ale sama też jest rewelacyjna.  Poniżej przepis z moimi modyfikacjami. Gorąco polecam!




Sałatka z pieczonymi marchewkami, pęczakiem i kozim serem
  • pęczek niedużych kolorowych marchewek (można zastąpić zwykłymi marchewkami i/lub wymieszać z innymi warzywami korzeniowymi)
  • 100g pęczaku
  • woda lub bulion do ugotowania pęczaku
  • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kuminu
  • oliwa
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • na dressing: 5 łyżek oliwy, 1/2 łyżeczki harissy (lub więcej jeśli lubimy ostre), 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki soku z cytryny, odrobina kuminu
  • 110 g koziego twarożku lub fety
  • 4 łyżki świeżych listków mięty
Ugotować pęczak zgodnie z przepisem na opakowaniu - w wodzie lub bulionie. Odcedzić i odstawić na bok.
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Marchewki wyszorować pod bieżącą wodą i w razie potrzeby obrać. Pokroić w słupki podobnej wielkości. W miseczce wymieszać oliwę, miód, sok z cytryny sól, pieprz, kumin i dokładnie wymieszać z marchewkami. Wyłożyć warzywa na blachę rozkładając równomiernie, by nie zachodziły na siebie. Piec ok 20 minut, po czym przemieszać i piec kolejne 10 minut.
W miseczce lub słoiku wymieszać składniki dressingu (ostrożnie dodając harissy, żeby nie przedobrzyć). W misce wymieszać pęczak, upieczone marchewki, większą część koziego serka i liści mięty (trochę zostawić do podsypania wierzchu). Dodać sos i wymieszać. Wierzch posypać pozostałym twarożkiem i miętą. Smacznego! 

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika @rozkoszestolu

Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.