zapiekanka z kaszy gryczanej i jarmużu
3.8.15
Kolejny przepis inspirowany lekturą The Smitten Kitchen Cookbook, choć tym razem modyfikacje wprowadzone przeze mnie zmieniają dość mocno charakter potrawy. Zamiast dzikiego ryżu dałam kaszę gryczaną, cebulę udusiłam z czarnuszką, a całość dopełnia cheddar, nie emmentaler. Mnie taka wersja bardzo smakowała, więc zachęcam do spróbowania (może być podana jako samodzielne danie, może być jako dodatek do mięsa, np pieczeni).
Zapiekanka z kaszy gryczanej i jarmużu
z cebulką, czarnuszką i cheddarem
(ok 4 porcje)
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 2 duże cebule cukrowe
- 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła
- sól, pieprz, czarnuszka
- ok 200 g jarmużu, pozbawionego twardych włókien i pokrojonego w paski
- 100-150 g startego sera cheddar
- 180 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 15 g rospuszczonego masła do bułki tartej + kawałek masła do wysmarowania formy
- 60 g bułki tartej
- sól, pieprz
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jarmuż podgotować na parze lub wrzucić na chwilę do wrzątku, aby lekko zmiękł. Cebulę pokroić w piórka.
Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, następnie dodać cebulę, przyprawić solą, pieprzem i czarnuszką i dusić na niewielkim ogniu (co jakiś czas mieszając), aż stanie się złocista (ok 20-25 minut). Dodać jarmuż, wymieszać z cebulką i smażyć jeszcze ok 5-10 minut. W dużej misce wymieszać kaszę, cebulę z jarmużem oraz połowę startego sera. Odpowiednio duże naczynie wysmarować masłem, a następnie wyłożyć kaszą z warzywami i wyrównać. Całość podlać bulionem. Wierzch posypać pozostałym serem. W misce wymieszać rozpuszczone masło z bułką tartą, odrobiną soli i pieprzu i taką "kruszonką" posypać wierzch zapiekanki. Zapiekać ok 20-25 minut, aż zapiekanka się zarumieni, a ser się rozpuści (miejscami zezłoci). Smacznego!
0 komentarze