tosty francuskie z mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki
11.9.15
Propozycja na weekendowe i raczej późne śniadanie. Te tosty są zjawiskowo pyszne, choć wizualnie może nie robią takiego wrażenia. Powiem szczerze, że w przepisie, z którego czerpałam inspirację ser pięknie prezentował się na rozkrojonej pajdzie. Ale cudów nie ma, przy wysokiej temperaturze i czasie potrzebnym do stostowania chleba większość nadzienia wtopi się w kromki. Natomiast efekt smakowy i tak jest boski - chrupiący wierzch i miękki, słodko-kwaśny środek. Jeśli zależy Wam na efektach wizualnych, zawsze możecie osobno stosować kromki, a później posmarować mascarpone :)
A nadzienie ma jeszcze jeden sekret - odrobinę domowego Crème de cassis... można się uzależnić ;)
Francuskie tosty z mascarpone i dżemem z czarnej porzeczki
podkręcone odrobiną domowego Crème de cassis
(na 2 osoby)
- 8 dość grubych kromek białego, czerstwego pieczywa (raczej nie tostowego)
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka masła
- nadzienie: ok 200g zimnego sera mascarpone, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, 2 łyżki Crème de cassis
- opcjonalnie syrop klonowy do polania, świeże owoce
W dużej misce wymieszać jajko, mleko, cukier, cynamon i esencję waniliową. W drugiej misce zmiksować mascarpone z dżemem i Crème de cassis. Na patelni rozpuścić masło. Rozsmarować nadzienie na 4 kromkach i przykryć je pozostałymi kawałkami chleba. Zanurzyć kanapki w miksturze mleczno-jajecznej i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron ok 4 minuty (aż się zezłocą i będą chrupiące). Podawać od razu z świeżymi owocami, opcjonalnie z syropem klonowym. Smacznego!
0 komentarze