owoce zapiekane pod owsianą kruszonką

15.7.16

To jest właśnie ten moment kiedy są wszystkie owoce i wszystkie trzeba jeść naraz, bo zaraz ich nie będzie. Kocham sezonowość, ale czasem mnie to frustruje - jeszcze nie najadłam się czereśni, a już są wiśnie, nie mówiąc o malinach, jagodach, jeżynach, morelach... Ale mam na to rozwiązanie: zapiec je wszystkie razem pod kruszonką - owsianą, żeby trochę poudawać, że to takie niby zdrowsze śniadanie. Jest to obłędnie pyszne i gorąco polecam. Szczególnie, że potem jak najbardziej będzie można zapiekać jabłka, gruszki i śliwki. Ten deser nigdy się nie znudzi ;)


Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką
(na 2 porcje)
  • ok 400 g różnych owoców sezonowych: jagód, malin, porzeczek, wiśni, brzoskwiń - co macie pod ręką
  • 3 łyżki syropu klonowego (lub miodu) do owoców i 3 łyżki syropu klonowego do kruszonki
  • 4 łyżki masła
  • 1.5 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Owoce umyć, osuszyć, pozbawić niepotrzebnych elementów (ogonków, pestek itp). Wymieszać z syropem klonowym i wyłożyć nimi dno naczynia żaroodpornego.
W misce zmiksować płatki z masłem, syropem i cynamonem, aż do uzyskania grudek kruszonki. Kruszonkę ułożyć na owocach, naczynie wstawić do piekarnika. Piec ok 20 minut, aż wierzch się zrumieni. Można jeść na ciepło (wersja "na bogato" z lodami śmietankowymi) lub na zimno. Smacznego!


Zobacz także

5 komentarze

  1. uwielbiam! to mój ulubiony deser na gorąco podany z lodami;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślina cieknie! Crumble to mój ulubiony deser - mogę jeść cały czas ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wcale się nie dziwię. A z lodami to już w ogóle rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne przepisy to jedno..., a drugie to super estetyczne i profesjonalne zdjęcia :) Jestem pełna uznania :)

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.