drożdżówki z porzeczkami
8.7.16
W okolicy gdzie pracuję jest piekarnia, która serwuje obłędnie pyszne, uzależniające drożdżówki z czerwoną porzeczką. Gdy przeszedł sezon na nie w zeszłym roku powiedziałam sobie: dość, na pewno takie domowe drożdżówki są równie pyszne, jak nie lepsze. I wiecie co? Miałam rację ;)
Przepis na nie zgapiłam z bloga Every Cake You Bake, trochę się trzeba przy nich narobić, jak to przy drożdżowym, ale efekt jest obezwładniający. Koniecznie wypróbujcie!
Drożdżówki z porzeczkami,
kruszonką i lukrem
(12 sztuk)
- 500 g mąki
- 30 g świeżych drożdży (najlepiej w temp. pokojowej)
- 70 g masła
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki obranych czerwonych i umytych porzeczek
- kruszonka: 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 50g zimnego masła
- lukier: łyżka śmietany, cukier puder
Drożdże rozkruszyć w miseczce i rozetrzeć z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki i dwiema łyżkami letniego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aż drożdże się porządnie spienią.
Masło stopić w pozostałym mleku. Jajka, żółtka utrzeć z cukrem na biały krem. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z solą i cukrem waniliowym.
Wyrośnięte drożdże przełożyć do miski z mąką. Dodać utarte
jajka i mieszając dodawać stopniowo ciepłe mleko z masłem. Gdy składniki się połączą zagnieść
całość i wyrabiać do czasu, aż ciasto będzie jednolite, lśniące i będzie
odchodziło od rąk. Uformować kulę, przełożyć do miski oprószonej mąką,
przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę, parę razy zagnieść, uformować gruby wałek i podzielić na 12 części. Uformować odpowiedniej wielkości placki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej drożdżówki kłaść łyżką porzeczki. Pozostawić w cieple na 15-20 minut.
Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę i cukier, następnie dodać drobno posiekane masło. Zagniatać całość aż utworzą się grudki. Wstawić do lodówki.
Wierzch drożdżówek posypać kruszonką i wstawić blachę do nagrzanego piekarnika. Piec ok 20 minut do zrumienienia.
Przygotować lukier: w miseczce energicznie wymieszać łyżkę śmietany z cukrem pudrem (w ilościach takich by utworzył się gęsty lukier). Ostudzone drożdżówki udekorować lukrem. Smacznego!
2 komentarze
Ale super wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńDzięki!
OdpowiedzUsuń