owoce zapiekane pod owsianą kruszonką
15.7.16
To jest właśnie ten moment kiedy są wszystkie owoce i wszystkie trzeba jeść naraz, bo zaraz ich nie będzie. Kocham sezonowość, ale czasem mnie to frustruje - jeszcze nie najadłam się czereśni, a już są wiśnie, nie mówiąc o malinach, jagodach, jeżynach, morelach... Ale mam na to rozwiązanie: zapiec je wszystkie razem pod kruszonką - owsianą, żeby trochę poudawać, że to takie niby zdrowsze śniadanie. Jest to obłędnie pyszne i gorąco polecam. Szczególnie, że potem jak najbardziej będzie można zapiekać jabłka, gruszki i śliwki. Ten deser nigdy się nie znudzi ;)
Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką
(na 2 porcje)
- ok 400 g różnych owoców sezonowych: jagód, malin, porzeczek, wiśni, brzoskwiń - co macie pod ręką
- 3 łyżki syropu klonowego (lub miodu) do owoców i 3 łyżki syropu klonowego do kruszonki
- 4 łyżki masła
- 1.5 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Owoce umyć, osuszyć, pozbawić niepotrzebnych elementów (ogonków, pestek itp). Wymieszać z syropem klonowym i wyłożyć nimi dno naczynia żaroodpornego.
W misce zmiksować płatki z masłem, syropem i cynamonem, aż do uzyskania grudek kruszonki. Kruszonkę ułożyć na owocach, naczynie wstawić do piekarnika. Piec ok 20 minut, aż wierzch się zrumieni. Można jeść na ciepło (wersja "na bogato" z lodami śmietankowymi) lub na zimno. Smacznego!
4 komentarze
uwielbiam! to mój ulubiony deser na gorąco podany z lodami;]
OdpowiedzUsuńŚlina cieknie! Crumble to mój ulubiony deser - mogę jeść cały czas ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wcale się nie dziwię. A z lodami to już w ogóle rozpusta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuń