letnia sałatka z pomidorów koktajlowych
13.7.16
Letnia sałatka, nie tylko do kanapek z pastą bobową. Doskonale nada się do grilla (niezależnie czy położyć na nim wołowinę czy ser halloumi ;)), czy do tarty albo fritatty. Potrzeba do niej zaledwie kilku składników, co jest kolejnym plusem. No i jest naprawdę rewelacyjna.
Letnia sałatka z pomidorów koktajlowych,
czarnych oliwek i fety
- ok 500 g pomidorów koktajlowych / daktylowych (najlepiej mieszane kolory)
- ok 100 g fety
- 3-4 łyżki odcedzonych, krojonych czarnych oliwek
- garść małych listków bazylii
- sól, pieprz
- najprostszy winegret (oliwa, sól, pieprz, sok z cytryny, opcjonalnie nieco musztardy) albo można ją po grecku skropić niewielką ilością oliwy i octu
Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na połówki. Wrzucić do miski. Fetę pokroić w kostkę i w raz z odcedzonymi oliwkami dorzucić do miski. Dodać umyte, osuszone listki bazylii. Doprawić. Skropić oliwą z octem lub winegretem. Smacznego!
2 komentarze
Wygląda prześlicznie i pewnie też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
OdpowiedzUsuń