boczkiem Panowie, boczkiem...
2.11.08Dziś bez zbędnego gadania podaję przepis na kolejny smaczny i szybki makaron.
Farfalle z boczkiem i sosem pomidorowym
na 2 osoby
- boczek wędzony (tutaj niestety nie umiem powiedzieć ile, bo brałam na oko, tyle ile znalazłam w zamrażalniku)
- 1 mała cebula lub 1/2 dużej
- 2 ząbki czosnku
- 1 op. przecieru pomidorowego
- oregano, pieprz sól
- makaron
- oliwa
Wstawić wodę na makaron, a gdy się zagotuje wrzucić doń kluchy. Boczek pokroić na cienkie płatki (najlepiej kroi się zamrożony uprzednio boczek) lub na niezbyt duże kawałki. Cebulę posiekać i razem z boczkiem wrzucić na kapkę rozgrzanej oliwy. Wycisnąć czosnek (albo drobno posiekać i dorzucić) i smażyć wszystko, aż z boczku wytopi się tłuszcz, a cebula się zeszkli. Dodać przecier pomidorowy i doprawić, jak kto woli. Ja nie wyobrażam sobie sosu pomidorowefgo bez oregano, wiec sypię go chojnie. Odcedzić ugotowany makaron, potraktować sosem i na koniec posypać dużą ilością sera.
Sos był dla mnie trochę mało kwaskowy, więc użyłam też odrobiny octu. Wyszedł naprawdę bardzo fajny, aromatyczny obiad.
Sos był dla mnie trochę mało kwaskowy, więc użyłam też odrobiny octu. Wyszedł naprawdę bardzo fajny, aromatyczny obiad.
0 komentarze