kura palce lizać

9.6.10

Jestem z tych, co mięsa na słodko lubią i jadają. Więc taka kurza noga w glazurze z miodu i sosu sojowego to dla mnie strzał w dziesiątkę.


Pałki kurze glazurowane
(na 2 osoby)
  • 4-6 pałek kurzych
  • 6-8 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki wódki
  • 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1-2 łyżeczki startego imbiru
Kurze pałki umyć i osuszyć. W misce wymieszać składniki glazury. Włożyć doń kurczaka i dokładnie wymieszać, by glazura pokryła mięso. Wstawić pod przykryciem do lodówki na co najmniej 2 godziny. Co jakiś czas mieszać.
Rozgrzać piekarnik do 200st C. Przełożyć kurczaka do żaroodpornego naczynia i piec ok 1 1/2 godziny, od czasu do czasu obracając. Resztę glazury zagotować w małym garnuszku. Jeśli trzeba zagęścić - dodać trochę mąki ziemniaczanej.
Świetnie smakuje z dzikim ryżem podlanym glazurą i sałatą :)



Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.