kura palce lizać
9.6.10Jestem z tych, co mięsa na słodko lubią i jadają. Więc taka kurza noga w glazurze z miodu i sosu sojowego to dla mnie strzał w dziesiątkę.
Pałki kurze glazurowane
(na 2 osoby)
- 4-6 pałek kurzych
- 6-8 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki wódki
- 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1-2 łyżeczki startego imbiru
Kurze pałki umyć i osuszyć. W misce wymieszać składniki glazury. Włożyć doń kurczaka i dokładnie wymieszać, by glazura pokryła mięso. Wstawić pod przykryciem do lodówki na co najmniej 2 godziny. Co jakiś czas mieszać.
Rozgrzać piekarnik do 200st C. Przełożyć kurczaka do żaroodpornego naczynia i piec ok 1 1/2 godziny, od czasu do czasu obracając. Resztę glazury zagotować w małym garnuszku. Jeśli trzeba zagęścić - dodać trochę mąki ziemniaczanej.
Świetnie smakuje z dzikim ryżem podlanym glazurą i sałatą :)
Rozgrzać piekarnik do 200st C. Przełożyć kurczaka do żaroodpornego naczynia i piec ok 1 1/2 godziny, od czasu do czasu obracając. Resztę glazury zagotować w małym garnuszku. Jeśli trzeba zagęścić - dodać trochę mąki ziemniaczanej.
Świetnie smakuje z dzikim ryżem podlanym glazurą i sałatą :)
0 komentarze