ciasto z owocami. najprostsze na świecie
18.7.10Co prawda pogoda nie zachęca do zbliżania się do piekarnika, z drugiej jednak strony owoce kuszą. Więc raz na jakiś czas trzeba się poświęcić i szybko przyrządzić najprostsze ciasto z owocami. Wcześniej je robiłam z rabarbarem lub wiśniami, teraz wyjątkowo mi smakuje z porzeczkami i agrestem.
Proste ciasto z owocami
- 200g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy albo ekstrakt z wanilii (opcjonalnie)
- dowolne owoce (u mnie: porzeczki czerwone i czarne oraz agrest)
Masło rozpuścić z cukrem i wodą w garnuszku. Przestudzić. Dodać jajka, zmiksować aż składniki się połączą. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym - zmiksować. Ciasto wylać do natłuszczonej blachy. Na wierzch wyłożyć owoce (przy większych zachować odstęp by ciasto mogło wyrosnąć). Piec ok 30min w 190 st. C (należy sprawdzać patyczkiem czy nie przykleja się doń ciasto - jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe).
Wystudzone posypać cukrem pudrem.
3 komentarze
hmmm... u mnie to ciasto siedzi już praiwe 1,5 godz w piekarniku i patyczek nadal nie jest suchy. Zmniejszyłam mu temperaturę, żeby się nie spalił u góry i nie został surowy w środku. pieczesz z termoobiegiem???
OdpowiedzUsuńWiem, że to spóźniona rada, ale może komuś się przyda w przyszłości. Być może owoców było zbyt dużo, to czasem powoduje, że ciasto się nie dopieka pod ich warstwą. Często nagrzewam piekarnik termoobiegiem, żeby ciepło się równo rozkładało, ale raczej nie piekę przy użyciu tego programu...
OdpowiedzUsuńdzięki. Owoców na pewno nie było za dużo, bo ja jestem z tych, co w cieście z owocami najbardziej lubią ciasto :P. Następnym razem po prostu będę piec dłużej a w niższej temperaturze.
OdpowiedzUsuń