nowe malinowe

3.7.10

Wreszcie zostałam szczęśliwą posiadaczką formy na muffiny. A skoro tak się stało, to rzecz jasna trzeba było formę od razu wypróbować. Zatem tym razem prezentuję muffiny w odsłonie malinowej.


Zależało mi na najprostszym przepisie, bez żadnych dodatków w postaci migdałów czy czekolady. Od taki czysty muffin i maliny. Pierwsze w tym roku. Trochę kwaśne, ale i tak pyszne. Nawet koty się nimi zainteresowały.


Muffiny malinowe z kruszonką
(14 szt - no niestety, 2 zrobiłam poza formą ;))
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 150g cukru
  • 1 jajko
  • 60ml oleju
  • 150ml kefiru
  • 100ml mleka
  • ew. 1 czy 2 "chlupy" nalewki owocowej (malinowej, wiśniowej etc)
  • 200g malin
Kruszonka
  • 50g mąki
  • 30g zimnego masła, drobno posiekanego
  • 2 łyżki cukru brązowego
Najpierw robimy kruszonkę: składniki wymieszać aż będą przypominały okruchy chleba, przykryć i wstawić do lodówki. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę wymieszać w misce. W drugiej zmiksować jajko z olejem. Następnie dodać kefir, mleko oraz ew. nalewkę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać składniki mokre do suchych i mieszać łyżką od niechcenia aż składniki się połączą. Dodać maliny i jeszcze parę razy zamieszać. Przełożyć do papilotek i/lub formy i piec 20-25 min w 200 st C. Smacznego!

Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.