3 x B

1.7.10

Eksperymenty z ciastem drożdżowym wyparły nieco z mojej kuchni dania słodkie i wytrawne na kruchym cieście, któremu wcześniej byłam bardzo wierna. Ostatnio więc wróciłam do dawnej miłości i zmajstrowałam nam pyszny obiad w postaci quiche'a z boczkiem i bobem. Wyszedł rewelacyjnie.


Boski quiche z boczkiem i bobem
(na 4 osoby)

Ciasto
  • 200g mąki
  • 100g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie
  • 300g bobu
  • 200g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 200ml śmietany 30%
  • 50g tartego parmezanu
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • oliwa
Wymieszać mąkę z solą, dodać pokrojone masło i szybko zagnieść gładkie ciasto. Jeśli jest potrzeba, w czasie zagniatania dodać zimną wodę. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30min.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy (23 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st C., aż się zarumieni.
W międzyczasie posiekać cebulę, pokroić boczek w niezbyt dużą kostkę i ugotować bób. Ugotowany bób odcedzić i obrać. Na patelni rozgrzać oliwę, następnie podsmażyć na niej boczek wraz z cebulą. Wymieszać bób z boczkiem i przyprawić do smaku. W kubku wymieszać śmietanę z jajkami i startym serem.
Na podpieczony spód wyłożyć boczek z bobem i zalać śmietaną z jajami. Piec ok 25-30min aż wierzch lekko zbrązowieje. Doskonale smakuje z sałatką z pomidorków koktajlowych z bobem :)



Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.