3 x B
1.7.10Eksperymenty  z ciastem drożdżowym wyparły nieco z mojej kuchni dania słodkie i wytrawne na kruchym cieście, któremu wcześniej byłam bardzo wierna. Ostatnio więc wróciłam do dawnej miłości i zmajstrowałam nam pyszny obiad w postaci quiche'a  z boczkiem i bobem. Wyszedł rewelacyjnie.
Boski quiche z boczkiem i bobem
(na 4 osoby)
Ciasto
- 200g mąki
 - 100g zimnego masła
 - szczypta soli
 - 2-3 łyżki zimnej wody
 
- 300g bobu
 - 200g wędzonego boczku
 - 1 cebula
 - 3 jajka
 - 200ml śmietany 30%
 - 50g tartego parmezanu
 - sól, pieprz, zioła prowansalskie
 - oliwa
 
Wymieszać mąkę z  solą, dodać pokrojone masło i szybko zagnieść gładkie ciasto. Jeśli jest potrzeba, w czasie zagniatania dodać zimną wodę. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30min.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy (23 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st C., aż się zarumieni.
W międzyczasie posiekać cebulę, pokroić boczek w niezbyt dużą kostkę i ugotować bób. Ugotowany bób odcedzić i obrać. Na patelni rozgrzać oliwę, następnie podsmażyć na niej boczek wraz z cebulą. Wymieszać bób z boczkiem i przyprawić do smaku. W kubku wymieszać śmietanę z jajkami i startym serem.
Na podpieczony spód wyłożyć boczek z bobem i zalać śmietaną z jajami. Piec ok 25-30min aż wierzch lekko zbrązowieje. Doskonale smakuje z sałatką z pomidorków koktajlowych z bobem :)


0 komentarze