pora na pora
21.10.10Jesienią zwiększa nam się zapotrzebowanie na zupy. Gęste, gorące... - micha takiej zupy z kawałkiem chleba wystarczy za cały obiad. Dziś serwowałam zupę-krem z porów i ziemniaków z czosnkową bagietką. Pyszności!
Krem z porów i ziemniaków
(na 2 osoby)
- 1,5 szt. dużych porów (tylko jasna część)
- 3-4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa
- opcjonalnie śmietana
- oliwa
Pory oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Czosnek posiekać. Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę. Nalać 2-3 łyżki oliwy na dno garnka. Gdy się rozgrzeje, podsmażyć na niej czosnek i pora. Por ma zmięknąć ale trzeba uważać, by nie zbrązowiał. Następnie dodać ziemniaki i wlać bulion. Gotować tak długo, aż ziemniaki zmiękną. Zmiksować, aż do otrzymania gładkiego kremu. Przyprawić do smaku i podawać. Można dodać do niej śmietany, groszek ptysiowy lub kawałki miękkiego camemberta. Z bagietką czosnkową smakuje znakomicie.
3 komentarze
pycha zupka:) mi w takie jesienne dni wlasnie zupy najlepiej smakuja)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ten jesienny czas zup.
OdpowiedzUsuńAga, prawda? Mi też :)
OdpowiedzUsuńAsieja, hehe trzeba widzieć pozytywne strony jesieni ;)