pieeerogi RAZ!
26.10.10A wracając do swojskich smaków na chwilę, to świetne pierogi ostatnio zrobiłam. Październik się kończy, trzeba zacząć ćwiczyć przed Wigilią, a co ;) Co prawda nadzienie nie było zbyt świąteczne po kasza gryczana z twarogiem, ale smak był genialny.
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
(na 2 osoby)
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju
- 1 roztrzepane jajko
- ok 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 torebka ugotowanej, odcedzonej kaszy gryczanej
- ok 250g odciśniętego twarogu
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżka świeżej bazylii, można też dodać 2-3 listki mięty
- sól, pieprz,
- oliwa
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, w które wbić należy jajko, dać olej i sól. Mieszać i stopniowo dodawać ciepłą wodę, zagniatając elastyczne gładkie ciasto. Włożyć do miski i przykryć ściereczką żeby nie obsychało.
Cebulę drobno poszatkować i usmażyć na oliwie na złoty kolor. W misce wymieszać dokładnie kaszę, pokruszony twaróg, zioła. Doprawić do smaku, a następnie dodać rozkłócone jajko i znów dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować dość cienko (ja to robię partiami), szklanką wykrawać okrągłe placki i łyżeczką nakładać farsz. Zlepiać pierogi i odkładać na tacę czy talerz lekko podsypany mąką - przykryć ściereczką, by nie wysychały.
W dużym garze zagotować wodę i wrzucać pierogi pojedynczo do wody (w mniejszym garnku - partiami). Po 3-4 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię można wyłowić jednego i spróbować czy jest dość miękki. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać z kwaśną śmietaną oraz świeżo zmielonym pieprzem. Prawdziwe pyszności...
6 komentarze
U ciebie Aniu pierogi z kaszą i z serem, a u mnie inne danie z tymi składnikami. Pierogi bardzo lubię z każdym farszem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pierogi. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFarsz z kaszy gryczanej jest jednym z moich ulubionych. Do tego ciasto z mąki razowej i jest fantastycznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńmmm... pierogi uwielbiam:) Twoje wygladaja smakowicie:)
OdpowiedzUsuńjestem ogromną fanka pierogów. tradycyjnych.
OdpowiedzUsuńa takie robiła moja babcia ;]
Ewa: ja też
OdpowiedzUsuńNobleva :)
Gosia: muszę spróbować z ciastem razowym koniecznie!
aga: dziękuję
Karmelitka: to miałaś dużo szczęścia, ja dopiero teraz poznaję takie smaki ;)