brukselka zapiekana
20.10.10Zebrać do pisania się nie mogę, ale ciągle marzę o smakach południowo-wschodniej Azji. Niestety za oknem całkiem polska jesień i w kuchni też trzeba zarządzić coś sycącego, w sam raz na chłody.
Dziś więc proponuję, niezbyt może lekką, ale za to bardzo smaczną zapiekankę z ziemniaków i brukselki. Do tej mini kapustki przekonał mnie nie tak dawno Luby i za to mu chwała.
Zapiekanka z brukselki i ziemniaków
(na 2 osoby)
- 3 duże ziemniaki
- 500 g brukselki
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok 70g gorgonzoli
- 1 op śmietany
- 1 jajko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka
- oliwa
Ziemniaki obrać i ugotować (byle nie zupełnie na miękko, muszą być lekko twardawe). Z brukselek zdjąć wierzchnie liście, umyć je i równieć podgotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Odcedzone ziemniaki pokroić w plastry, a brukselki przekroić na pół.
W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie ziemniaki, cebulę i brukselkę. Posypać czosnkiem i pokruszoną gorgonzolą. W szklance wymieszać śmietanę z jajkiem i przyprawami (z solą ostrożnie, gdyż ser jest słony) i zalać warzywa. Piec ok 25 min w 200st C.
6 komentarze
Fajna ta zapiekanka! Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) Jest dość ostra w smaku przez gorgonzolę - ale ja lubię takie smaki.
OdpowiedzUsuńjuz mi sie podoba:) ser gorgonzola uwielbiam, a w polaczeniu z warzywami wychodzi naprawde smaczne jedzonko:)
OdpowiedzUsuńMoże w takiej postaci przekonam się do brukselki? Brzmi nieźle :)
OdpowiedzUsuńpysznie kolorowa ta zapiekanka.
OdpowiedzUsuńAga, potwierdzam :)
OdpowiedzUsuńArven, ja też się długo przekonać nie mogłam, ale co jakiś czas człowiekowi się smaki zmieniają i warto próbować :)
Asieja, w sam raz na ponure jesienne dni ;)