orzechowo marchewkowo...

29.12.10

O tym cieście pisałam już przy okazji rogalików, ale tym razem udało mi się porobić trochę zdjęć, choć łatwo nie było. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, ale podaję go z moimi modyfikacjami. Przede wszystkim użyłam zupełnie innej polewy, ponieważ oryginalna wydawała mi się za słodka. Moja jest z lekką cytrusową nutą. Jeśli chodzi o ciasto to usunęłam wiórki kokosowe. Raz użyłam świeżego ananasa, raz z puszki - wtedy zmniejszyłam nieco ilość cukru w cieście. Muszę powiedzieć, że jak nie przepadam za orzechowymi wypiekami, to to ciasto wyjątkowo mi smakuje (nie jestem z resztą w tym osamotniona :)), więc pewnie będzie często gościć na moim stole.


Ciasto marchewkowe

Polewa:
  • 100g cukru pudru (można mniej)
  • 250g - 300g sera Mascarpone
  • sok z 1 limonki
Ciasto:
  • 2 jaja
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich (można zastąpić np migdałami)
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)
  • 250 g mąki
  • po 1 łyżeczce: cynamonu, sody, soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa: Mikserem utrzeć Mascarpone z sokiem z limonki. Dodać cukier puder, cały czas ucierając. Wstawić do lodówki, aby polewa lekko stężała.

Ciasto:
Ubić jajka do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolać olej. Do powstałej masy dodać startą marchewkę, ananasa, orzechy (lub migdały) i delikatnie wymieszać.
Dodać przesianą mąkę, cynamon (można też użyć mieszanki do piernika), sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie mieszając wszystkie składniki. Przełożyć do małej formy 21 x 21 cm (u mnie - tortownica 23cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
Wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód posmarować 1/3 ilości polewy. Przykryć górą ciasta i rozsmarować resztą polewy. Wstawić do lodówki.



Zobacz także

9 komentarze

  1. pysznie wygląda :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. nie dość, że marchewkowe, to ze ślicznymi gwiazdeczkami! urocze są!

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto musi byc przepyszne. Rewelacyjnie wyglada i niesamowicie mnie kisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mysle, ze to ciacho by mi smakowalo:)
    wyglada smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda i odświętnie udekorowany :) Na pewno jest pyszny :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak ślicznie udekorowane!
    spodobało mi się ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniale wygląda, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  8. Hi. came by your blog jus randomly..
    very very delicious looking cakes. :)
    do you have an english version for your recipe? im drooling for cake already. ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję Wam za pozytywne komentarze :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.