oficjalne rozpoczęcie wiosny

9.5.11

Niby wiosna już jest, ale pogoda jeszcze się do końca nie zdecydowała. Tydzień temu nagły śnieg, teraz dwadzieścia stopni. Przynajmniej warzywniak nie zawodzi i dostarcza wiosnę na talerz. Dzisiaj w postaci sałatki z młodego szpinaku, młodych buraczków i koziego twarożku. Nie jest może zbyt fotogeniczna, ale za to smakuje bosko.


Sałatka ze szpinaku i buraczków z kozim twarożkiem

(na 2 osoby)
  • 4-5 młodych buraczków
  • 2-3 garście młodego szpinaku, umytego - można zastąpić sałatą, rukolą czy innym zielonym
  • 1 op twarożku koziego (najlepiej takiego, który daje się kroić/kruszyć)
  • garść pestek słonecznika
sos:
  • 1/2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
Buraczki obrać i ugotować (albo upiec) a następnie pokroić w półplasterki. Do miski wrzucić umyty szpinak (większe listki porwać), dodać buraczki, pokrojony (pokruszony) twarożek i pestki słonecznika. Zmieszać w słoiczku składniki sosu i zalać sałatkę. Wymieszać i podawać :)

Zobacz także

4 komentarze

  1. Salatka ze szpinakiem zawsze jest u mnie mile widziana! :)
    Uwielbiam polaczenie pieczonych buraczkow z kozim lub owczym serem, pychota :)

    Pozdrawiam Ann!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kozie sery, ale sałatki z nimi nie robiłam. Fajna

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak wiosennie. Fajne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bea, no właśnie u mnie też to połączenie ląduje w kategorii ulubione :)
    Barbara, prawda? :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.