uczta dla oka

31.7.11

Efektowna, odświeżająca i nieco tajemnicza. Taka właśnie jest sałatka, którą ostatnio wymyśliłam. Pisałam już chyba, że uwielbiam groszek na sposób azjatycki: w całych, chrupiących strąkach. Tym razem połączyłam go z pomidorkami koktajlowymi, cebulą dymką i bardzo dalekowschodnim dressingiem. Wyszło rewelacyjnie, a na dodatek ta sałatka to uczta dla oka.


Sałatka z groszku i pomidorków koktajlowych
  • ok 400g groszku w strąkach
  • 1 op mieszanych pomidorków koktajlowych
  • 1-2 cebule dymki
  • garść bazylii (najlepiej cytrynowej i tajskiej)
dressing: olej orzechowy, 2 łyżeczki sosu ostrygowego, łyżeczka octu ryżowego, łyżeczka oleju sezamowego, pół łyżeczki brązowego cukru, 2 łyżeczki pasty z czarnej fasoli.

Groszek umyć i obrać z włókien, a następnie zblanszować przez 4-5 min we wrzątku. Pomidorki umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości). Dymkę posiekać. Dressing przygotować w słoiku. Wymieszać warzywa w misce i polać sosem, wymieszać jeszcze raz i posypać bazylią.


Zobacz także

3 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.