ciasto na sobotę
26.5.12
Szukałam jakiegoś szybkiego, dobrego przepisu na ciasto rabarbarowe. Takie, co to się je robi w 5 minut, bo zaraz przyjdą goście... I znalazłam go na niezawodnej Kwestii Smaku. Rabarbarowo-imbirowe z kruszonką. Prawdziwa pyszność.
Przepis podaję za oryginałem:
Ciasto z rabarbarem
(tortownica o średnicy 22-23cm)
- 180g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 200 g miękkiego masła
- 160 g cukru
- 1 pełna łyżka świeżo startego, obranego imbiru
- 3 jajka roztrzepane
- 400 g rabarbaru, pokrojonego na około 2 cm kawałki
Formę wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Przygotować kruszonkę*: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać imbir w proszku, cukier a po chwili mąkę, wymieszać.
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę,
masło w kawałkach, cukier, imbir oraz jajka. Zmiksować mikserem na
jednolite ciasto (przestać miksować jak tylko wszystkie składniki
się połączą).
Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, ułożyć rabarbar i posypać kruszonką. Piec na złoty kolor przez około 40 - 45 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie przykleja). Ostudzić w formie, posypać cukrem pudrem (ja podała bez, bo nie lubię zbytniej słodyczy).
Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, ułożyć rabarbar i posypać kruszonką. Piec na złoty kolor przez około 40 - 45 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie przykleja). Ostudzić w formie, posypać cukrem pudrem (ja podała bez, bo nie lubię zbytniej słodyczy).
* metoda jest zupełnie nowa dla mnie, ale postanowiłam jej zawierzyć i kruszonka wyszła całkiem niezła (choć mogłam ją nieco bardziej przypiec i na pewno to zrobię następnym razem).
1 komentarze
i na niedzielę też byłoby pysznie!:-)
OdpowiedzUsuń