szparagi na okrągło
25.5.12
Odkąd wróciłam żywię się głównie szparagami. W końcu są pyszne, niskokaloryczne, pasują do wszystkiego, no i są tylko przez miesiąc. W pierwszej kolejności polecam wam bardzo prostą i wyjątkowo pyszną frittatę ze szparagami. A jest tak bajecznie kolorowa, że już sam jej widok poprawia humor...
Frittata ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi
(na 1 osobę)
- 8-10 zielonych szparagów
- 1/2 niewielkiej cebuli
- 1-2 ugotowane ziemniaki
- 50g wędzonego boczku
- 2 jajka
- sól, pieprz
- łyżka oliwy
- do przybrania: kilka pomidorków koktajlowych i szczypiorek
Szparagi delikatnie obrać, ułamać zdrewniałą końcówkę i opłukać. Następnie pokroić na ok. 3 cm kawałki i wrzucić na 3 minuty do osolonego wrzątku. Cebulę drobno posiekać, ziemniaki pokroić w plasterki. Jajka rozbełtać w miseczce i przyprawić solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać ziemniaki oraz cebulę. Smażyć, aż cebula będzie zeszklona. Osobno podsmażyć boczek. Dodać szparagi, boczek, a na koniec jajka, rozprowadzając je tak, by pokryły w całości warzywa. Smażyć ok 5 min, aż spód się zetnie. Na koniec przykryć pokrywką lub talerzem, aby również wierzch się ściął.
Podawać z pokrojonymi pomidorkami i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
A tutaj wersja dwuosobowa z podwojonej ilości składników:
3 komentarze
Na zdjęciu danie wygląda na bardzo skomplikowane, ale jest łatwe, szybkie i smaczne. Sama dziś je wypróbowałam, świetne, nawet mój facet który ma długie zęby na warzywa pochwalił tą pyszność:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi, w takiej formie jeszcze nie próbowałam. przepis godny wypróbowania:)
OdpowiedzUsuń