szparagi na okrągło

25.5.12

 Odkąd wróciłam żywię się głównie szparagami. W końcu są pyszne, niskokaloryczne, pasują do wszystkiego, no i są tylko przez miesiąc. W pierwszej kolejności polecam wam bardzo prostą i wyjątkowo pyszną frittatę ze szparagami. A jest tak bajecznie kolorowa, że już sam jej widok poprawia humor...

Frittata ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi
(na 1 osobę)
  • 8-10 zielonych szparagów
  • 1/2 niewielkiej cebuli
  • 1-2 ugotowane ziemniaki
  • 50g wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy
  • do przybrania: kilka pomidorków koktajlowych i szczypiorek
Szparagi delikatnie obrać, ułamać zdrewniałą końcówkę i opłukać. Następnie pokroić na ok. 3 cm kawałki i wrzucić na 3 minuty do osolonego wrzątku. Cebulę drobno posiekać, ziemniaki pokroić w plasterki. Jajka rozbełtać w miseczce i przyprawić solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę i dodać ziemniaki oraz cebulę. Smażyć, aż cebula będzie zeszklona. Osobno podsmażyć boczek. Dodać szparagi, boczek, a na koniec jajka, rozprowadzając je tak, by pokryły w całości warzywa. Smażyć ok 5 min, aż spód się zetnie. Na koniec przykryć pokrywką lub talerzem, aby również wierzch się ściął.
Podawać z pokrojonymi pomidorkami i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!


A tutaj wersja dwuosobowa z podwojonej ilości składników:




Zobacz także

3 komentarze

  1. Na zdjęciu danie wygląda na bardzo skomplikowane, ale jest łatwe, szybkie i smaczne. Sama dziś je wypróbowałam, świetne, nawet mój facet który ma długie zęby na warzywa pochwalił tą pyszność:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szparagi, w takiej formie jeszcze nie próbowałam. przepis godny wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.