wiosenna zapiekanka w garści
24.5.12
To będzie jeden z tych nieprecyzyjnych przepisów, gdzie wszystko jest na oko, można dowolnie modyfikować składniki, a i tak wyjdzie rewelacyjnie. Taki wiosenny bałagan...
Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
(na 1 osobę*)
- garść albo dwie ugotowanego al dente makaronu penne
- 2 pełne garście świeżego szpinaku
- 3-4 suszone pomidory
- 1 mała pierś z kurczaka
- mała garść startego sera cheddar
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka,gałka muszkatołowa, świeży tymianek
- 2 łyżki oliwy
- bazylia do posypania
Kurczaka umyć i pokroić w niedużą kostkę. Posypać przyprawami według uznania. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka aż się zrumieni. W międzyczasie opłukać szpinak, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Kurczaka zdjąć z patelni i wrzucić nań szpinak. Posolić, doprawić gałką muszkatołową i dusić chwilę, aż się lekko skurczy i ściemnieje. W międzyczasie pokroić pomidory na paseczki.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.Małe naczynie żaroodporne lekko natrzeć oliwą. Na spód wyłożyć makaron, następnie kurczaka i szpinak, na koniec pomidory i tymianek. Wierzch posypać startym serem. Zapiekać ok 10-15 minut aż się ser ładnie roztopi. Podawać ze świeżą bazylią.
Zamiast kurczaka można użyć szynki, boczku lub w ogóle zrezygnować z mięsa.
*Luby bawi nadal w dalekich landach, więc w najbliższym czasie więcej przepisów jednoosobowych.
0 komentarze