śledź w sosie curry

23.12.12

Przepis dla tych, którzy czują się znudzeni klasycznym śledziem w oleju czy śmietanie. Dla tych, którzy mają ochotę na eksperyment, na coś ostrzejszego, na coś nowego. Gorąco polecam ten przepis, to moje tegoroczne odkrycie i na pewno na stałe zagości na naszym świątecznym stole.


Śledź w sosie curry
  • 400g śledzi solonych, namoczonych przez noc 
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1 łyżeczka kozieradki w ziarnach
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki
  • świeżo zmielony pieprz
  • 100ml octu (ja użyłam octu sherry, ale na winnym też będzie dobre)
  • 50g cukru
  • 100g gęstego jogurtu naturalnego
  • 100g majonezu
Śledzie osuszyć i pokroić w paski. Cebulę posiekać w kostkę. Rozgrzać suchą patelnię i wrzucić nań przyprawy. Poczekać aż zaczną pachnieć, dodać cebulę, ocet i cukier - wymieszać i gotować na dość mocnym ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę i zgęstnieje.
W misce wymieszać jogurt z majonezem, dodać sos z patelni (można przetrzeć przez sito, ja wolę czuć cebulę i ziarenka) i dokładnie wymieszać. Dodać śledzie i znowu wymieszać dokładnie. Wstawić do lodówki na kilka, kilkanaście godzin, żeby smaki się przegryzły. Smacznego!  


Zobacz także

5 komentarze

  1. przepyszny śledź!
    mniam, mniam..

    OdpowiedzUsuń
  2. mniammmm!
    śledzik zawsze i wszędzie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł. Zapisuję. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. gdzie można dostać takie cudowne słoiczki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za miłe słowa :)
    Carol, słoiczek jest z Ikei (były wersje mniejsze i większe).

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.