tatar ze śledzia

17.2.13

Miałam zamieścić ten przepis w ostatnią środę, jako że jest idealny na Popielec (zwany inaczej Śledzikiem), ale się nie wyrobiłam. Pomysł na danie pochodzi ze strony Roberta Makłowicza, ale nieco go zmodyfikowałam. Polecam użyć do niego sledzie wymoczone chociaż przez kilka godzin w wodzie.


Tatara ze śledzia
(na 2 osoby, jako głownie danie lub 4 - jako przekąska)
  • 1 opakowanie śledzi matjas, śledzie dobrze jest wymoczyć przez kilka godzin albo noc
  • opcjonalnie 8 anchovies (ja nie dodawałam)
  • 1 łyżka musztardy typu Dijon, u mnie francuska z ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka miodowej musztardy
  • 2 łyżeczki octu sherry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 łyżki oleju orzechowego (w org. rzepakowego)
  • szczypta cukru
  • biały pieprz 
  • posiekany niewielki pęczek koperku
  • DODATKI (ilość dostosowana do osób): świeże żółtka , korniszony, szalotka, marynowane cebulki, kapary, szczypiorek, ciemny chleb.
Śledzia (i ew. anchovies) posiekać w drobną kostkę. Składniki sosu dokładnie wymieszać (aż cukier się rozpuści), spróbować i ewentualnie doprawić, a na koniec dodać posiekany koperek.
Połączyć śledzia z sosem - dokładnie wymieszać.
Na talerzu uformować zgrabny "placek" z masy śledziowej (przydatna do tego jest forma - metalowa obręcz, jak tutaj). Wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem, po środku zrobić wgłębienie, a w nim położyć żółtko. Zdjąć formę, na talerzu ułożyć pozostałe, posiekane dodatki i podawać z razowym chlebem.


Zobacz także

9 komentarze

  1. Super tatar!
    I pysznie podany.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że przepis przypadł Wam do gustu :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Przeczytałam omyłkowo tytuł posta jako "tarta ze śledzia". Hmm. W sumie brzmi ciekawie, a tarty robisz znakomite. Podejmiesz wyzwanie? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zaczynam robić tatara zgodnie z przepisem, zobaczymy co wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  5. tatar zrobiony i zjedzony. Sugestie:
    1. anchois i musztarda dijon - za dużo. Tatar wychodzi zbyt intensywny i traci smak śledzia na rzecz octu, soli i korzeni.
    2. Użyłem oleju arganowego - pycha
    2. Świetnie pasuje pumpernikiel

    Nie zmienia to faktu, że przepis jest super.
    Marcin

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za komentarz i podpowiedzi. Ja anchois do tatara ze śledzia też nie używam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie przedstawiony przepis, na pewno także go wypróbuje. Dekoracja tatara widzę że bardzo się liczy, ładne udekorowanie całej potrawy na talerzu zawsze będzie lepiej smakowało, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie arcydzieła dekoracji, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.