kasza gryczana z chorizo i serem szopskim
24.2.13
Kolejna inspiracja z niezawodnej Kwestii Smaku. Kolejne danie, które musiałam zrobić jak tylko je zobaczyłam. Genialne połączenie, rozgrzewające i sycące, w sam raz na zimę. Gorąco polecam! Poniżej podaję przepis z moim modyfikacjami.
Stir-fry z kaszą gryczaną, chorizo i białym serem
(na 2 osoby)
- 100g kaszy gryczanej (1 torebka)
- 100g ostrego chorizo
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 średniej cebuli
- 1 niezbyt duża cukinia (w org. czerwona papryka)
- 1 papryczka chili (u mnie piri-piri z zalewy)
- ok 100g białego sera - u mnie ser szopski
- pęczek pietruszki, posiekany
- świeżo zmielony pieprz
- oliwa
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, posolić i odstawić na 15min do odcieknięcia. Kiełbaskę chorizo pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek posiekać.
Na dużej patelni podsmażyć pokrojoną na cienkie plasterki kiełbaskę
chorizo (około 3 - 4 minuty w międzyczasie mieszając). Dodać posiekany czosnek oraz cebulę i smażyć przez minutę aż się lekko zrumienią, dodać przepłukaną i lekko osuszoną cukinie oraz papryczkę chili - smażyć chwilę aż cukinie zmięknie. Dodać ugotowaną kaszę i posiekaną pietruszkę - dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognie i dodać pokrojony / pokruszony ser. Doprawić pieprzem do smaku i wymieszać. Można dodatkowo dodać inne świeże zioła, ja niestety nie miałam pod ręką. Smacznego!
1 komentarze
kapitalny pomysł:) chętnie zjadłabym taki obiad!
OdpowiedzUsuń