szybka przekąska z cukinii

13.8.13

Dzisiaj danie, które robi się w locie, choć niekoniecznie przed wizytą u dentysty (czosnek!). Raz, dwa, trzy i gotowe. Teraz, kiedy z łatwością można dostać młodą cukinię, mogłabym jeść ją co drugi dzień. Gorąco polecam tą przekąskę cukiniowym maniakom. Doskonała zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Na gorąco i zimno. Po prostu rewelacja!


Szybka przekąska z cukinii
(na 1 cukiniożerczynię/cę)
  • 2 niewielkie cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka piri-piri z zalewy
  • opcjonalnie kilka plasterków szynki (wersja ze zdjęć) lub ulubionego sera (kozi!)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • oliwa
Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na cienkie plasterki. Czosnek posiekać. Szynkę pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić czosnek. Dodać cukinię, papryczkę i szynkę (o ile używamy). Doprawić do smaku. Smażyć, aż cukinia nieco zmięknie. Na koniec przełożyć do miski, posypać ulubionym serem i spałaszować. Smacznego!




Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.