szybka przekąska z cukinii
13.8.13
Dzisiaj danie, które robi się w locie, choć niekoniecznie przed wizytą u dentysty (czosnek!). Raz, dwa, trzy i gotowe. Teraz, kiedy z łatwością można dostać młodą cukinię, mogłabym jeść ją co drugi dzień. Gorąco polecam tą przekąskę cukiniowym maniakom. Doskonała zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Na gorąco i zimno. Po prostu rewelacja!
Szybka przekąska z cukinii
(na 1 cukiniożerczynię/cę)
- 2 niewielkie cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka piri-piri z zalewy
- opcjonalnie kilka plasterków szynki (wersja ze zdjęć) lub ulubionego sera (kozi!)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- oliwa
Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na cienkie plasterki. Czosnek posiekać. Szynkę pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić czosnek. Dodać cukinię, papryczkę i szynkę (o ile używamy). Doprawić do smaku. Smażyć, aż cukinia nieco zmięknie. Na koniec przełożyć do miski, posypać ulubionym serem i spałaszować. Smacznego!
2 komentarze
bardzo fajna przekąska, skusiłabym się na taką!
OdpowiedzUsuńdariozka91, dzięki!
OdpowiedzUsuń