placki cukiniowe z tzatzikami

28.8.13

Gwoli ścisłości powinnam napisać placki cukiniowo-kabaczkowe, gdyż i kawałek tego drugiego warzywa do nich trafił, ale ponoć to pokrewne rośliny (część internetów twierdzi wręcz, że jedno i to samo), niech już będzie i tak. Przy okazji kabaczkowego riserczu dowiedziałam się, że cukinia to odmiana dyni. Ha, więc jednak lubię dynię i to nawet bardzo! Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, co chyba na tym blogu widać. Ale do rzeczy!


Placki cukiniowe z tzatzikami
(na 2 osoby)
  • ok 1 kg cukinii (ew. cukinii i kabaczka w dowolnych proporcjach, można też część cukinii zastąpić ziemniakami)
  • 1 duża cebula cukrowa
  • 2 jajka
  • kilka gałązek świeżych ziół: tymianku, majeranku, pietruszki
  • 3/4-1 szklanka mąki
  • sól, pieprz, odrobinę słodkiej papryki
  • olej do smażenia
  • tzatziki: 1 ogórek, 1 mały jogurt naturalny, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz
Cukinię umyć, osuszyć zetrzeć na tarce (jeśli używamy kabaczka należy go wcześniej obrać; ja miałam dość wyrośnięte warzywa, więc pozbyłam się również miąższu z pestkami), a następnie posolić i odstawić na jakieś 10 minut. Cebulę również zetrzeć na tarce.
W międzyczasie przygotować tzatziki: ogórka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać w misce z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.
Odcedzić cukinię przez sito (mocno wycisnąć, tak by pozbyć się większości soku) i umieścić w misce. Dodać startą cebulę, listki ziół, jajka i przyprawy - wszystko wymieszać. Następnie dodać mąkę - na początek ok 1/2 szklanki - i wymieszać dokładnie. Jeżeli masa jest zbyt luźna, dodać kolejną porcję mąki.
Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron, aż będą złotobrązowe. Podawać od razu z tzatzikami. Smacznego!


 
 

Zobacz także

3 komentarze

  1. pyszny dodatek do placuszków:) będę musiała wypróbować, bo u nas w sezonie non stop wcinamy placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placki robię bardzo podobnie :) są przepyszne, ostatnio doprawiłam je oregano i rozmarynem, przyprawy te podkreśliły smak cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Antenka, nie dziwię się :)
    Anonimowy, tak, cukinia bardzo fajnie współgra z różnymi ziołami...

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.