aromatyczny sos mięsno-warzywny

24.8.13

Kolejne niezbyt fotogeniczne, lecz pyszne danie na nadchodzące chłody. Niezwykle aromatyczny i sycący sos z mielonej wołowiny, pomidorów, cukinii, pieczarek i kukurydzy. Trochę meksykański w składzie, ze skrętem w stronę północnej Afryki. Wegetarianie mogą mięso zastąpić papryką lub bakłażanem. Sos nadaje się doskonale do makaronów, zapiekanek, naleśników lub konsumpcji samodzielnej ze świeżą bagietką. Gorąco polecam!



Sos mięsno-warzywny
(na 4 osoby)
  • 500g mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 1 kolba dojrzałej kukurydzy
  • 4-5 dużych pieczarek
  • 250ml passaty pomidorowej
  • po kilka świeżych gałązek: rozmarynu, majeranku, tymianku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki pasty chili (u mnie Harissy)
  • oliwa
  • 1 łyżka masła
Cukinię umyć, odkroić końce, a resztę pokroić w kostkę. Wrzucić na durszlak i posolić - zostawić na 15 minut. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Do miski okroić ziarna kukurydzy (ścinając je z góry na dół). Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić soku i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cukinię przepłukać i osuszyć.
W małym rondelku rozgrzać masło i 1 łyżkę oliwy, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż ściemnieją - doprawić solą i pieprzem.
Na dużej patelni lub w dużym płaskim rondlu rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso z każdej strony, w międzyczasie soląc je i pieprząc. Następnie dodać cebulę i czosnek - smażyć aż się zeszklą. Dodać cukinię oraz kukurydzę i listki świeżych ziół (można zastąpić suszonymi), dokładnie wymieszać i smażyć ok 10 minut. Dodać pomidory, passatę oraz pastę chili - wymieszać, doprawić i gotować kolejne 5 minut. Podawać na ciepło. Można odgrzewać. Smacznego!




Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.