sałatka z wędzonym łososiem, ziemniakami i patisonami

2.8.13

Na półmetku wakacji czas nagle przyspieszył. Dzieje się strasznie dużo, mam wrażenie, że ciągle gdzieś pędzę. W tym szaleństwie albo w ogóle nie mam czasu na gotowanie, albo robię coś szybkiego, jak dzisiejsza sałatka. Żeby choć trochę skorzystać z dobrodziejstw lata, wrzuciłam do niej patisony i młode ziemniaki. Z ostrą rzodkiewką i słonym łososiem komponują się znakomicie. Do tego słodko-kwaśno-ostry sos i pyszna letnia sałatka gotowa.


Sałatka z wędzonym łososiem, młodymi ziemniakami i patisonami
(na 2 osoby)
  • 100g wędzonego łososia
  • 6 małych lub 3 średnie zmieniaki
  • 5 rzodkiewek
  • 4-6 patisonów
  • liście pietruszki i bazylii do posypania
  • świeżo zmielony pieprz
  • sos: ok 5 łyżek oliwy, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka musztardy miodowej (lub zwykłej+plus odrobina miodu), 1/2 łyżeczki soli, kilka kropel sosu chili
Jeśli mamy bardzo młode, małe ziemniaki, to wystarczy je wyszorować, przekroić na połówki lub ćwiartki i ugotować. Większe należy obrać, pokroić na ćwiartki, ugotować do miękkości (ale żeby się nie rozpadły) - po ostudzeniu można pokroić na plastry. Patisony wrzucić do wrzątku na 3-5 minut, następnie pokroić w ćwiartki. Łososia pokroić w paski. Rzodkiewki umyć, osuszyć, odkroić końce i posiekać na plasterki. Liście bazylii i pietruszki drobno posiekać.
W misce połączyć wszystkie składniki. W słoiczku dokładnie wymieszać składniki sosu. Polać sałatkę sosem i wymieszać. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem i zieleniną. Smacznego!





Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.