letnie curry

11.8.13

Curry to doskonałe danie na lato, kiedy występuje obfitość różnych warzyw i chce się je wszystkie zjeść naraz. To też doskonałe danie, dla tych, których hołdują południowej zasadzie, że nie ma jak miseczka ostrego curry na upał. Ja poczekałam, aż temperatura za oknem nieco spadła i nie żałowałam sobie chili. Może nie wygląda pięknie, ale smakuje rewelacyjnie.


Letnie curry z ziemniakami, kalafiorem i fasolką
(na 4 osoby)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 mały kalafior (u mnie zielony)
  • 100-150g zielonej fasoli mamut
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kozieradki
  • 1 łyżka suszonej mieszkanki curry (można użyć też pasty)
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • ew. pół szklanki wody
  • 1-2 papryczki chili
  • sól lub sos sojowy do smaku
  • olej sojowy
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Kalafior umyć, osuszyć, porozdzielać na niewielkie różyczki. Fasolę umyć, obrać pokroić na 3-4 cm kawałki. Cebulę i czosnek posiekać.
W płaskim garnku lub na dużej patelni rozgrzać olej.  Wrzucić nań ziarna kozieradki i pozostałe przyprawy i chwilę smażyć, aż utworzy się aromatyczna pasta. Wrzuć cebulę i czosnek - smażyć chwilę, aż się zeszkli. Dodać ziemniaki i chili, chwilę obsmażać. Następnie dodać kalafiora i fasolę, wymieszać dokładnie. Całość zalać mlekiem kokosowym, tak by warzywa w większości były przykryte (można dodać wody). Doprawić solą / sosem sojowym wg uznania i gotować ok 10 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie. Podawać z ryżem. Smacznego!



Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.