rustykalna szarlotka z papierówek

26.8.13

Dlaczego rustykalna? Nie chciało mi się dusić wcześniej jabłek, jak to mam w zwyczaju, przygotowując tradycyjną szarlotkę. Jabłka pokrojone w kostkę wymieszałam z brązowym cukrem, cynamonem i kardamonem i tak powstało nadzienie do kruchej tarty. Na spód dałam też nieco domowego dżemu z czarnej porzeczki, a na wierzch - kratkę z kruchego ciasta. Całość skojarzyła mi się z bogatym, wiejskim, babcinym ciastem. Kawałek tej szarlotki doskonale poprawia humor, gdy za oknem zapada coraz wcześniejszy i zimniejszy zmierzch...


Rustykalna szarlotka z papierówek
(blaszka 25x30)
  • 300g mąki
  • 200g zimnego masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
 Nadzienie:
  • ok 700g papierówek (lub innych kwaśnych jabłek)
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1-2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • opcjonalnie 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
Mąkę, cukier, sól przesiać do miski i wymieszać.  Dodać żółtka i masło pokrojone w drobną kostkę. Wymieszać widelcem, aż powstaną grudki. Następnie zagniatać do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Zawinąć w folię i schładzać w lodówce ok 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
W międzyczasie obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i pokroić owoce w kostkę. Zasypać cukrem, przyprawami i zalać sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować, przełożyć do formy i ponakłuwać spód. Podpiekać ok 10-15 minut (najlepiej z obciążeniem przez połowę czasu, a następnie bez - uważając, żeby się nam zanadto nie przyrumieniła, bo na końcu boczki się spieką, tak jak u mnie).
Na podpieczonym spodzie rozprowadzić dżem z czarnej porzeczki (można pominąć), a następnie wyłożyć jabłka. Z pozostałego ciasta powycinać paski i ułożyć kratkę. Piec ok 20-25 minut aż jabłka i ciasto się przyrumienią. Smacznego!




Zobacz także

4 komentarze

  1. Cudowna!
    Pachnie domowym ciepłem i prawdziwymi jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie taką szarlotkę lubię najbardziej:) cudowna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Amber, Antenka, dzięki! Cieszę się, że się Wam podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie robię... Trzymaj kciuki...

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.