penne z jarmużem i suszonymi pomidorami
2.10.13
Mierzenia się z jarmużem ciąg dalszy. Tym razem miał być szybki obiad, z tego co jest w lodówce. Był jarmuż, należało z niego skorzystać. Liście jarmużu są dość twarde, więc postanowiłam najpierw je zblanszować, a następnie usmażyć. Z dodatkiem suszonych pomidorów, pełnoziarnistego makarony i twardego sera, wypadł całkiem nieźle.
Penne z jarmużem i suszonymi pomidorami
(na 2 osoby)
- 3-4 liście jarmużu
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5-6 pomidorów suszonych (u mnie z oleju)
- sól, pieprz
- oliwa
- twardy ser pecorino lub dziugas
- pełnoziarnisty makaron
Liście jarmużu opłukać, wrzucić na kilka minut do wrzącej wody, odcedzić. Następnie odkroić twarde nerwy, a resztę liści pociąć w paseczki.
Czosnek i cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić czosnek i oliwę. Pomidory pokroić w paski. Dodać jarmuż i pomidory na patelnię. Doprawić i smażyć ok 10-15 minut, na niedużym ogniu, aż jarmuż będzie miękki (ale nadal dość sprężysty). W międzyczasie ugotować makaron. Wymieszać odcedzony makaron z zawartością patelni. Podawać posypanym startym serem. Smacznego!
5 komentarze
Porywam makron, ostatnio jarmuż uparcie za mną chodzi a tu jest w połączeniu z samymi smakołykami :)
OdpowiedzUsuńfenomenalna kompozycja!:D
OdpowiedzUsuńkuchenny bałagan, polecam, mnie to zestawienie bardzo przypadło do gustu :)
OdpowiedzUsuńAntenka, dzięki!
Zgłodniałam ;-)
OdpowiedzUsuńCieszę się i zapraszam do spróbowania ;)
OdpowiedzUsuń