smażone śledzie z orientalną sałatką

23.11.13

Dopadłam świeże śledzie w moim ulubionym sklepie. To pierwsze nieprzetworzone śledzie, jakie miałam w ręku. Postanowiłam je zrobić w najprostszy (i najpowszechniejszy, jeśli chodzi o internety) sposób, czyli smażone. Jeśli tylko uda wam się kupić kiedyś to smaczną rybę w stanie surowym, gorąco polecam po prostu natarcie jej solą z przyprawami i usmażenie. Banalne, szybkie i pyszne. Ja użyłam gotowej mieszkanki, którą koleżanka I. przywiozła z dalekich wojaży, ale bardzo prosto można sobie samemu taką sól z przyprawami spreparować.


Smażone śledzie
(na 2 osoby)
  • 2-3 śledzie na osobę
  • olej do smażenia
  • koperek do przybrania
mieszanka przypraw
  • sól morska w kryształkach (gruboziarnista)
  • nasiona kolendry 
  • płatki chili
  • skórka otarta z limonki
Składniki mieszanki przypraw wymieszać dokładnie w proporcjach ulubionych. 
Śledzie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozciąć każdą rybę tak, by dało się ją rozłożyć na płasko i następnie natrzeć mieszanką przypraw.  Odstawić na 5 minut. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć śledzie po 2 minuty z każdej strony. Podawać z ziemniakami z wody, koperkiem i orientalną sałatkę*. Po usmażeniu kręgosłup i ości bardzo łatwo odchodzą. Smacznego!

*Dzisiejszy przepis był bardzo krótki, więc na dokładkę macie przepis na sałatkę orientalną:

Sałatka orientalna
(na 2 osoby)
  • 4-5 rzodkiewek
  • 1 mała kalarepka
  • 1 marchewka
  • sos: 1 łyżka sosu nuoc mam (lub sosu sojowego), 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu ryżowego, 1/2 łyżeczki cukru, pieprz
  •  opcjonalnie kiełki lub kolendra do przybrania
Warzywa umyć, osuszyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki nożem lub obieraczką do warzyw (marchewkę). Wymieszać w misce. W słoiku wymieszać dokładnie składniki sosu. Polać warzywa sosem, przybrać kiełkami lub kolendrą. Smacznego!

 

Zobacz także

4 komentarze

  1. łooo, świeże śledzie! Ja sama jeszcze się na takie nie natknęłam w sklepie, a szkoda, bo jestem strasznie ciekawa jak smakują :) Najpopularniejsze u mnie są śledzie w oleju rzepakowym z cebulką - też pysznie i jak zdrowo! Omega-3 ryby i oleju wzmacnia odporność i serce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tartinka, nie trać nadziei, może gdzieś znajdziesz świeże śledzie - naprawdę warto spróbować w takiej postaci :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.