curry z kalafiorem, ciecierzycą i masłem orzechowym

29.11.13

Są takie dni, kiedy wszystko leci z rąk i wtedy najlepiej do kuchni się nie zbliżać. I wczoraj właśnie był taki dzień. Jednak bardzo chciałam zużyć resztę masła orzechowego, które mi smętnie stało w szafce i wpadłam na fajny pomysł dodania go do curry. Pominę kwestię, że tysiąc pięćset rzeczy zdążyło mi spać, rozsypać się lub tajemniczo zniknąć (choć przepis nie ma zbyt wielu składników), ale apogeum nastąpiło, gdy odlewałam kalafiora i niefortunnie polałam się po palcu wrzątkiem. 
Myślę, że przez następne pięć minut w mojej kuchni rozbrzmiewały słowa, których nie powstydziłby się Anthony Bourdain. Ale wsadziłam paluch w zmrożony schładzacz do butelek, odetchnęłam głęboko i wróciłam do robienia obiadu. Powiem jedno - warto było. Curry jest kremowe, aromatyczne i przecudowne. W sam raz na paskudny dzień, kiedy nic się nie udaje.


Curry z kalafiorem, ciecierzycą i masłem orzechowym
(na 4 osoby)
  • 1 niezbyt duży kalafior
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 1 op mleka kokosowego (250ml), można dać więcej i nie dodawać wody
  • 1.5 łyżeczki pasty curry
  • sól, pieprz
  • 1 limonka
  • 1/4 szklanki wody
  • opcjonalnie rozgniecione na drobne kawałki orzeszki ziemne (nie solone)
  • kolendra do przybrania
  • olej
Kalafiora podzielić na cząstki, opłukać. Zagotować wodę w garnku, wrzucić kalafiora na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty, aż nieco zmięknie, następnie odlać (uważając na palce!).
Cebulę pokroić w kostkę, skórkę z limonki zetrzeć i wycisnąć sok. Ciecierzycę odcedzić.
W głębokiej, dużej patelni albo rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić. Następnie dodać pastę chili i chwilę smażyć. Wlać mleko kokosowe i masło orzechowe, dokładnie wymieszać. Następnie dołożyć na patelnię kalafiora i ciecierzycę, ostrożnie wymieszać. W razie potrzeby dodać wodę. Gotować ok 10 minut, aż kalafior zmięknie (ale nie powinien się rozpadać). Doprawić solą, pieprzem, skórką i sokiem z limonki. Zdjąć z ognia i natychmiast podawać z ryżem, posypane orzeszkami i kolendrą. Smacznego!

Na zdjęciu zabrakło orzeszków (taki dzień! stały przygotowane tuż obok), a kolendrę udaje pietruszka, co zrobić.
 


Zobacz także

4 komentarze

  1. Uwielbiam masło orzechowe ! Ostatnio posmakowało mi w daniach na wytrawnie :) Robiłam i z brokułami i z kurczakiem - jednym słowem pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie to curry powinno również ci zasmakować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam curry, uwielbiam ciecierzycę... same pyszne smaki w jednym daniu!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.