rozgrzewająca marchewkowo-paprykowa zupa
6.11.13
Zupy marchewkowe to dla mnie zdecydowanie jesienne danie. Raz, że wybór warzyw coraz mniejszy, a marchewek ci u nas dostatek. Dwa, że wychodzi z nich zupa o przepięknym kolorze, który nastraja optymistyczne w te pochmurne dni. Nadal moją ulubioną jest ta z dodatkiem pomarańczy i imbiru, ale dzisiejsza propozycja też wypada znakomicie. Marchewce towarzyszy słodka papryka i czosnek - wszystkie warzywa zostały upieczone, co nadaje zupie niepowtarzalnego smaku.
Zupa-krem z marchewki, papryki i czosnku
(4 porcje)
- 3 średnich marchewek
- 2 czerwone papryki
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 średnia cebula
- 1.5l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- sól, pieprz, ew. pieprz kajeński, jeśli ktoś lubi na ostro
- 1 łyżeczka cukru
- natka pietruszki do przybrania
- oliwa
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Marchewki umyć, osuszyć, obrać, przekroić na pół, ewentualnie na jeszcze mniejsze kawałki. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na ćwiartki, wypestkować. Blachę wyłożyć folią aluminiową i położyć nań warzywa oraz nieobrane ząbki czosnku. Warzywa piec ok 40 minut w piekarniku. Po tym czasie blachę wyjąć, zostawić na chwilę do ostygnięcia. Paprykę pozbawić skóry - powinna teraz łatwo odchodzić.
Cebulę obrać i posiekać. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać bulion, zagotować. Do bulionu dodać marchewki, paprykę oraz wycisnąć ze skórek upieczony czosnek. Całość zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, cukrem. Podawać z bagietką tostami lub krakersami. Smacznego!
4 komentarze
wspaniała zupka o obłędnym kolorze!
OdpowiedzUsuńDzięki!
OdpowiedzUsuńduzo kombinuje sama z zupami-kreamami ale szczerze mowiac nie pomyslalam jeszcze o dodaniu papryki ;) no to teraz mam smaka na ta kombinacje ;) cos czuje ze jutro na obiad bedzie zupka marchewkowo-paprykowa ;) dzieki za inspiracje :)
OdpowiedzUsuńPaulinqua, u mnie słodka papryka rzadko gości, ale w tej zupie wypada znakomicie, polecam :)
OdpowiedzUsuń