zapiekanka z indykiem, pieczarkami i kozim serem
13.11.13
Kolejne mało fotogeniczne (ta pora roku tak ma), ale za to pyszne danie jesienne. Niestety za oknem zrobił się prawdziwy listopad, a mnie od razu wzrosła potrzeba spożywania mięsa. Także obawiam się, że dania wegetariańskie będą pojawiać się rzadziej. Dzisiejsza zapiekanka poza indykiem zawiera kaszę gryczaną, pieczarki, pora oraz kozi twarożek. Bardzo polecam to połączenie!
Zapiekanka z indykiem, kaszą gryczaną, pieczarkami i kozim serem
(na 2 osoby)
- 1 filet z indyka (ok 400g)
- 200g pieczarek
- 100g kaszy gryczanej
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 100g twarożku koziego (roladki)
- 3-4 łyżki śmietany
- 2 jajka
- sól, pieprz, słodka papryka
- 1/2 łyżki masła
- oliwa
Indyka, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Pieczarki oczyścić, pociąć na plasterki lub ćwiartki, jeśli małe. Por posiekać na półplasterki, czosnek - na drobne kawałki. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją, odcedzić.
Na małej patelni rozgrzać masło z 2 łyżkami oliwy, a następnie obsmażyć pieczarki na złoto (ja lubię mocno przysmażone pieczarki, więc u mnie są bardzo ciemne). Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i podsmażyć na niej indyka, aż się lekko zbrązowi z każdej strony. Zdjąć indyka z patelni i dodać czosnek oraz pokrojonego pora - jeśli jest potrzeba dodać nieco oliwy. Dusić chwilę aż por zmięknie.
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć warstwę kaszy, następnie kawałki indyka, por i pieczarki. Na wierzchu łyżeczką umieścić kleksy serka koziego. W misce dokładnie rozmieszać śmietanę i jajka, przyprawić i polać wierzch zapiekanki. Naczynie wstawić do piekarnika i zapiekać ok 25-30 minut, aż wierzch zbrązowieje. Smacznego!
5 komentarze
Uwielbiam takie zapiekanki :) Zapraszam do akcji wymiankowej na moim blogu
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze moja propozycja przypadła Ci do gustu :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co z kozim serem ;) kolejny prosty i smakowo wygladajacy przepis do sprobowania ;) dzieki duze :)super blog ;) przepisy takie do-zrobienia ;) bede zagladac czesciej ;) pozdrawiam Paula
OdpowiedzUsuńPaulinqa, dzięki za miłe słowa i serdecznie zapraszam :)
OdpowiedzUsuńRzuciłem się do robienia tej zapiekany i już wiem że będzie wypasem na święta :)) Zrobiliśmy przegląd co by najbardziej do niej pasowało bo jest wybornie sycąca oraz nieledwie pracochłonna i nasz wybór padł na delikatny szybki barszczyk:
OdpowiedzUsuńIndyk w składzie dopalaczy
Składniki
Zapiekanka z indykiem, pieczarkami i kozim serem
koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych (u nas z Pińczowa)
kostka rosołowa
cebulka woda
majeranek
Wodę zagotować z kostką rosołową, dodać cebulkę i koncentrat. Przyrządzać według przepisu na opakowaniu. Na koniec dosypać garstkę majeranku. Podawać z gorrącym indykiem. Całość wychodzi naprawdę bardzo smacznie. Idealne rozwiązanie na świąteczny, wigilijny stół :)