zapiekanka z indykiem, pieczarkami i kozim serem

13.11.13

Kolejne mało fotogeniczne (ta pora roku tak ma), ale za to pyszne danie jesienne. Niestety za oknem zrobił się prawdziwy listopad, a mnie od razu wzrosła potrzeba spożywania mięsa. Także obawiam się, że dania wegetariańskie będą pojawiać się rzadziej. Dzisiejsza zapiekanka poza indykiem zawiera kaszę gryczaną, pieczarki, pora oraz kozi twarożek. Bardzo polecam to połączenie!


Zapiekanka z indykiem, kaszą gryczaną, pieczarkami i kozim serem
(na 2 osoby)
  • 1 filet z indyka (ok 400g)
  • 200g pieczarek
  • 100g kaszy gryczanej
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g twarożku koziego (roladki)
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 1/2 łyżki masła
  • oliwa
Indyka, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Pieczarki oczyścić, pociąć na plasterki lub ćwiartki, jeśli małe. Por posiekać na półplasterki, czosnek - na drobne kawałki. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją, odcedzić.
Na małej patelni rozgrzać masło z 2 łyżkami oliwy, a następnie obsmażyć pieczarki na złoto (ja lubię mocno przysmażone pieczarki, więc u mnie są bardzo ciemne). Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i podsmażyć na niej indyka, aż się lekko zbrązowi z każdej strony. Zdjąć indyka z patelni i dodać czosnek oraz pokrojonego pora - jeśli jest potrzeba dodać nieco oliwy. Dusić chwilę aż por zmięknie.
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć warstwę kaszy, następnie kawałki indyka, por i pieczarki. Na wierzchu łyżeczką umieścić kleksy serka koziego. W misce dokładnie rozmieszać śmietanę i jajka, przyprawić i polać wierzch zapiekanki. Naczynie wstawić do piekarnika i zapiekać ok 25-30 minut, aż wierzch zbrązowieje. Smacznego!





Zobacz także

5 komentarze

  1. Uwielbiam takie zapiekanki :) Zapraszam do akcji wymiankowej na moim blogu

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, ze moja propozycja przypadła Ci do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszystko co z kozim serem ;) kolejny prosty i smakowo wygladajacy przepis do sprobowania ;) dzieki duze :)super blog ;) przepisy takie do-zrobienia ;) bede zagladac czesciej ;) pozdrawiam Paula

    OdpowiedzUsuń
  4. Paulinqa, dzięki za miłe słowa i serdecznie zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzuciłem się do robienia tej zapiekany i już wiem że będzie wypasem na święta :)) Zrobiliśmy przegląd co by najbardziej do niej pasowało bo jest wybornie sycąca oraz nieledwie pracochłonna i nasz wybór padł na delikatny szybki barszczyk:

    Indyk w składzie dopalaczy

    Składniki
    Zapiekanka z indykiem, pieczarkami i kozim serem
    koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych (u nas z Pińczowa)
    kostka rosołowa
    cebulka woda
    majeranek

    Wodę zagotować z kostką rosołową, dodać cebulkę i koncentrat. Przyrządzać według przepisu na opakowaniu. Na koniec dosypać garstkę majeranku. Podawać z gorrącym indykiem. Całość wychodzi naprawdę bardzo smacznie. Idealne rozwiązanie na świąteczny, wigilijny stół :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.