cytrusowa sałatka
28.3.14
Dzisiejsza sałatka powstała dzięki paczce żywnościowej prosto ze słonecznej Krety, gdzie wiosna w pełni. Bardzo soczyste, słodkie pomarańcze i kwaskowe mini grejpfruty (w wydaniu polskim można zastąpić czerwonym grejpfrutem), doskonale pasują do rukoli i szynki szwarcwaldzkiej. Taka bomba witaminowa to coś akurat na przedwiośnie...
Cytrusowa sałatka
(na 2 osoby)
- 1-2 pomarańcze (w zależności od wielkości)
 - 1 niebyt duży czerwony grejpfrut (u mnie dwa małe, żółte grejpfruciki)
 - 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
 - 2-3 garście umytej i osuszonej rukoli
 - świeżo mielony pieprz
 - do posypania parmezan lub inny twardy ser
 - sos balsamiczny: 2-3 łyżki octu balsamicznego, 1/2 łyżeczki miodu, 1 łyżka oliwy
 
Pomarańcze umyć, osuszyć, obrać ze skóry i białych błonek, a następnie pokroić w plastry.  Grejpfruta również obrać ze skóry i błonek, podzielić na cząstki. Szynkę pociąć na kawałki.W misce wymieszać rukolę z cytrusami i szynką. Posypać świeżo mielonym pieprzem oraz serem. W słoiczku wymieszać składniki sosu, aż się połączą, ewentualnie doprawić do smaku. Wymieszać sos z sałatką. Smacznego! 
![]()  | 
| Aż słońce wyszło, gdy robiłam zdjęcia tej sałatce... | 






2 komentarze
uwielbiam to połączenie:) pysznie ożeźwiająca sałatka:)
OdpowiedzUsuńJa też :)
OdpowiedzUsuń