kurczak pieczony z warzywami i tymiankiem
29.9.14
Jesień przyszła, a sezon grzewczy jeszcze nie (przynajmniej u nas), więc to dobra pora na dania z piekarnika. Ostatni weekend minął nam pod znakiem pieczonego drobiu. Na pierwszy rzut poszły udka kurczaka pieczone z warzywami - w tej wersji z ziemniakami, cebulą, czosnkiem i pieczarkami, ale można sobie warzywa dowolnie zmieniać (np.: dodać cukinię lub paprykę, jeśli ktoś lubi). I tak oto przy niewielkim wysiłku mamy pyszne jesienne danie z jednego naczynia. Maksimum smaku, minimum sprzątania ;). Gorąco polecam!
Kurczak pieczony z warzywami i tymiankiem
(4 porcje)
- 4 udka z kurczaka
- 6 średnich ziemniaków
- 1 duża cebula
- 6-8 ząbków czosnku w łupinach
- ok 10 średnich pieczarek
- 10 gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz, słodka papryka (u mnie wędzona), zioła prowansalskie
- oliwa
Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Żaroodporne naczynie (lub blachę) wysmarować oliwą.
Udka kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować oliwą i natrzeć solą, pieprzem oraz papryką.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Cebulę i pieczarki również obrać, a następnie pokroić w ćwiartki. Czosnek nieco rozgnieść nożem (nie wyjmując z łupiny). Warzywa rozłożyć równo w formie, skropić oliwą, posypać solą, pieprzem i ziołami. Na wierzchu ułożyć kurczaka. Piec około 25 minut, następnie przełożyć udka na drugą stronę i piec kolejne 25 minut, aż wierzch będzie ładnie zrumieniony. Smacznego!
0 komentarze