sałatka z wędzonym pstrągiem, jajkiem i czarnymi oliwkami
7.9.14
Ostatnia (przynajmniej na jakiś czas) rybna propozycja to prosta sałatka z wędzonym pstrągiem. Tym razem powstrzymałam się przed dodawaniem pestek dyni, zamiast tego dorzuciłam solidną garść czarnych oliwek i gotowane jajka. Taka sałatka to całkiem solidna kolacja.
Sałatka z wędzonym pstrągiem, jajkiem i czarnymi oliwkami
(na 2 osoby)
- 1 niezbyt duży wędzony pstrąg
 - 2-3 garście sałaty (u mnie masłowa z rukolą)
 - 1 szalotka
 - 6-8 pomidorków koktajlowych
 - 1 niezbyt duży ogórek
 - 3-4 łyżki czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
 - 2-3 jajka
 - sos: 3-4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz do smaku
 
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Szalotkę i ogórka pokroić w plasterki, a pomidorki  koktajlowe w ćwiartki. Warzywa wymieszać z sałatą. Pstrąga pozbawić skóry, a następnie podzielić na mniejsze kawałki, pozbawiając ości. Dorzucić do sałatki. Jajka gotować ok 8 minut, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki. Ułożyć na sałatce. Wierzch posypać plasterkami czarnych oliwek. 
W słoiczku wymieszać dokładnie skłądniki sosu i polać sałatkę. Smacznego!





0 komentarze