penne z wędzonym jesiotrem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni
5.9.14
Czas na kolejny rybny przepis, tym razem na ciepło. Jesiotr jest bardzo przyjazną rybą w obróbce, ponieważ nie ma ości. Do tego smak ma wyśmienity i na tyle wyrazisty, że nie ginie w zestawieniu z intensywnym aromatem suszonych pomidorów i prażonych pestek dyni. Po prostu poezja.
Penne z wędzonym jesiotrem, suszonymi pomidorami
i prażonymi pestkami dyni
(na 2 osoby)
- ok 200-250g wędzonego jesiotra
- 1 cebula dymka
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka piri-piri (opcjonalnie)
- 6-8 suszonych pomidorów
- 6 łyżek śmietany 30%
- garść pestek dyni
- odrobina soli, świeżo zmielony pieprz
- oliwa do smażenia
- makaron penne w odpowiedniej ilości
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę, czosnek obrać i posiekać. Papryczkę przekroić na pół, pozbyć się pestek, a następnie posiekać. Pomidory pokroić w paski. Dynię uprażyć na suchej patelni. Jesiotra pozbawić skóry i kręgosłupa, a następnie podzielić na mniejsze cząstki.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Zmniejszyć ogień, dodać pomidory i papryczkę i podgrzewać około minuty. Dodać śmietanę oraz przyprawy (ostrożnie z solą!). Dodać rybę i makaron - krótką chwilę podgrzewać, żeby całość była jednolicie ciepła. Rozłożyć makaron na talerze, posypać pestkami dyni, podawać. Smacznego!
0 komentarze