sałatka z wędzonym węgorzem
3.9.14
Najbliższe notki będą nieco monotematyczne, gdyż zostaliśmy ostatnio obdarowani przepysznymi wędzonymi rybami. Część oczywiście zniknęła od razu, ale część postanowiłam przerobić w bardziej twórczy sposób. Dziś będzie więc o pysznej sałatce z wędzonym węgorzem. Przypomniałam sobie przy okazji, że wędzona ryba bardzo lubi się z prażonymi pestkami dyni (poprzednio łączyłam je z wędzonym łososiem i cukinią). Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to gorąco polecam!
Sałatka z wędzonym węgorzem i prażonymi pestkami dyni
(na 2 osoby)
- ok 150-170g wędzonego węgorza
- garść liści sałaty
- garść rukoli
- 3-4 rzodkiewiki
- 8 pomidorków koktajlowych
- garść pestek dyni
- świeżo zmielony pieprz
- sos: 2-3 łyżki oleju smakowego (u mnie z czosnkiem, bazylią i pomidorami), 1 łyżeczka białego octu winnego, odrobina soli
Na suchej patelni rozsypać garstkę pestek dyni i prażyć na średni ogniu aż się zrumieni.
Węgorza obrać ze skóry, podzielić na cząstki, usuwając ości. Sałatę i rukolę umyć i osuszyć. Rzodkiewki pokroić na plastry. Pomidorki na polówki lub ćwiartki.
Warzywa i rybę wymieszać w misce. W słoiczku lub szklance wymieszać składniki sosu. Polać sałatkę sosem, posypać pieprzem i prażonymi pestkami dyni. Podawać z razowym chlebem. Smacznego!
0 komentarze