podkręcony coleslaw
6.11.14
Muszę wyznać, że nie jestem fanką polskiej wersji coleslawa, czyli zmielonych na wióry kapusty z marchewką pospołu, zalanych toną majonezu. Niestety nie wiedzieć czemu danie to stało się nieodzownym dodatkiem do burgerów i w ten sposób Luby zawsze może zjeść dwie porcje sałatki, gdy idziemy do burgerowni. Ale, ale... niedawno wpadł mi w oko przepis Asi z Kwestii Smaku na super slawa, czyli coleslawa pozbawionego ciężkiego sosu, za to z kilkoma genialnymi jesiennymi dodatkami. Ta wersja coleslawa jest genialna, słodko-kwaskowa, idealna do mięsa, ale ja serwowałam ją ze smażonym serem i też pasowała doskonale. A żurawina i orzechy to jest to, czego brakowało surówce z białej kapusty!
Surówka z białej kapusty z winogronami, orzechami włoskimi
i suszoną żurawiną
(na 2-3 osoby)
- ćwiartka małej kapusty
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- mała kiść bezpestkowych winogron (oryginalnie czerwonych, u mnie akurat zielone, bo innych nie było)
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 pełna łyżeczka miodu (w oryginale 2)
- 2 łyżki oliwy (zastąpiłam olejem orzechowym, fajnie też działa kropla lub dwie oleju sezamowego)
- sól, pieprz
Posiekać kapustę na paski o wielkości odpowiedniej wg gustu krojącego. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa wymieszać w dużej misce. Orzechy włoskie posiekać i lekko zrumienić na suchej patelni. Żurawinę zalać wrzątkiem i po 5 minutach odsączyć. Dodać orzechy i żurawinę do warzyw.
Wymieszać sok z cytryny z octem, miodem i oliwą, dodać do surówki,
doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Wymieszać i podawać.Smacznego!
2 komentarze
wyborny colesław:) z winogronami jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńAntenka, koniecznie musisz spróbować. Ta wersja jest genialna :)
OdpowiedzUsuń